Hrvatska: Ostavila nasljedstvo rodnom gradu i svojim mačkama
Ilustracija

Hrvatska: Ostavila nasljedstvo rodnom gradu i svojim mačkama

Grad Đurđevac u Hrvatskoj prije nekoliko je dana dobio 26 445 eura u nasljedstvo od Marije Horvatek, rođene Đurđevčanke koja je prije više decenija odselila u Čikago, piše Prigorski.hr.

Horvatek je preminula prije dvije godine, a toliko dugo je trajalo i sprovođenje testamenta. Pokazalo se da je Đurđevčanka s američkom adresom dio svog bogatog nasljedstva ostavila rodnom gradu.

"Prije nekoliko smo dana dobili vijesti da je (Marija Horvatek) željela da u njenoj imovini uživaju mačke i djeca. Dok o njenim mačkama brine njezina prijateljica, Grad Đurđevac je dobio zadatak da novac iskoristi za dobrobit djece", rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Odlučili su da sa dobijenim novcem kupemuzičke instrumente za djecu kako bi iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih.

Đurđevčane je nenadani dar Marije Horvatek razveselio. Osim rodnom gradu, Horvatek je nešto ostavila i rodbini. Međutim, u Đurđevcu zapravo i nema više njenih nasljednika. O njenoj majci, Katici Legradi, koja je preminula 1989., brinula je takođe pokojna Ana Matejak, čiji se kćer i zet Roza i Branko Vukres, danas i sami u poodmakloj dobi, sjećaju Marije Horvatek, rođ. Legradi.

"U jednom od pisama koje je slala majci Katici, Mara je napisala da će sve svoje bogatstvo ostaviti osobi koja će je dohraniti, dakle mojoj majci, odnosno nama - kazala je Roza i dodala kako se sjeća da je Mara slala majci čestitke za Božić s po jednim dolarom u koverti.

Ali, najveći će dio nasljedstva Marije Horvatek - namještaj, nakit, srebrninu te 414 hiljada eura - dobiti njenih pet mačaka.

One će se tim sredstvima moći koristiti do svoje smrti. Za njih u Čikagu brine izvjesna Eva Barselona, njena prijateljica, koja će u njihovo ime i moći da raspolaže s novcem. Vukresove je ta odluka šokirala.

"Imala je ona mačke", rekla je Roza, na što je Branko dodao da je Horvatek "spavala" s mačkama. Roza je potom rekla da su Horvatek jednom prilikom posjetili poznanici iz Đurđevca te da su po povratku Vukresovima rekli da ona u Čikagu dosta siromašno živi, da živi s 20 mačaka i da je dosta neuredna.

"Nisam mislila da ona ima neke novce ili da ima nešto. Nakon priče ovih ljudi, ko je mogao misliti da ona ima toliki novac", rekla je Roza.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.