Karanfilić ublažava zubobolju, astmu, eliminiše parazite iz crijeva
Ilustracija

Karanfilić ublažava zubobolju, astmu, eliminiše parazite iz crijeva

Među začinskim biljkama karanfilić u kuhinji treba da ima posebno mjesto.

 Osim što daje veoma prijatan ukus kompotima i kuvanom vinu, koje narod smatra "lijekom protiv prehlade", djelotvoran je i kod drugih bolesti,pišu Novosti.

S obzirom na to da posjeduje protivupalno, antibakterijsko i antioksidativno svojstvo, ulje karanfilića se koristi protiv zubobolje, a spriječava i stvaranje krvnih ugrušaka. Pruža olakšanje kod bolesti disajnih puteva, astme i bronhitisa, ali i kod artritisa i reume.

Pokazalo se da uspješno eliminiše parazite, gljivice i bakterije iz crijeva, a pozitivno utiče i na mentalne sposobnosti i kreativnost.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da sa uzimanjem ovog začina treba biti oprezan i ne pretjerivati u količinama, zbog moguće pojave alergija.

Ne treba mu pripisivati moći koje ne posjeduje i vjerovati da može da zamijeni oficijelni lijek za određenu bolest, koji je, primjera radi, propisao ljekar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.