Stabilnost regiona još nije obezbijeđena, NATO želi da pomogne
Ilustracija

Postoje izazovi i trenja

Stabilnost regiona još nije obezbijeđena, NATO želi da pomogne

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Džejms Apaturaj izjavio je danas da stabilnost Zapadnog Balkana još nije obezbijeđena, da postoje izazovi i trenja i da NATO u tom smislu želi da pomogne.

"Region nije dvorište, ovo je jedna od soba našeg zajedničkog evropskog doma i želimo da doprinesemo bezbjednosti", rekao je Apaturaj na 6. NATO nedjelji u Beogradu.

On je naveo da je Zapadni Balkan oduvijek bio region od strateškog značaja, da je politički značaj regiona porastao poslednjih godina, te da NATO želi da doda dodatnu energiju i podsticaj da bi zemlje regiona ostvarile svoje ciljeve, kakvi god da su.

"Neke zemlje žele da uđu u NATO, mi to podržavamo, neke ne žele. Srbija je jedna od njih, to poštujemo, ali želimo više praktične saradnje i više političkog dijaloga i razumijevanja i zato ulažemo u to", rekao je Apaturaj, javlja Tanjug.

On je istakao da NATO ne nameće ništa što bi bilo komplikacija njihovim partnerima.

"Mi ne namećemo zahtjev da se bira istok i zapad, Rusija ili NATO, poštujemo neutralnost Srbije i srpski nesvrstani stav", rekao je Apaturaj i dodao da NATO ima i druge nesvrstane partnere, poput Švedske i Finske, kao i Jermenije.

dzejmsapaturajnato660x330

Džejms Apaturaj

Iz ugla NATO, Rusija, međutim, spovodi ozbiljan i stalni proces za destabilizaciju atlantske bezbjednosti, kaže Apaturaj.

Od velikih vojnih vježbi, invazije Ukrajine i aneksije Krima, ruskih trupa i u Gruziji i Moldaviji, trovanja političkih protivnika, sajber i internet napada, te grubog narušavanja sporazuma o kontroli naoružanja, naveo je on.

"Imamo veliku listu problema sa Rusijom sada. To takođe komplikuje situaciju za naše saveznike, posebno u Baltičkoj i Crnomorskoj oblasti i na Zapadnom Balkanu", rekao je Apaturaj.

Apaturaj je na pitanje da li NATO u svojim operacijama angažuje vojske zemalja koje nisu članice UN, odnosno da li će u nekom momentu "nastajuća vojska" na Kosovu biti saveznik NATO u operacijama, rekao da je kao portparol alijanse naučio da ne treba da odgovara na pitanja koja počinju sa "šta bi bilo" i istakao da NATO posmatra dešavanja na Kosovu.

Govoreći o ulasku Makedonije u alijansu, Apaturaj je rekao da su u u toj organizaciji svi saglasni da je sada izuzetna prilika za tu zemlju i da je na Makedoniji da odluči šta će se desiti sa pitanjem imena, što je uslov posle kojeg može da se ide napred, odnosno da im se ponudi poziv.

Kaže da je referendum o imenu bio ohrabrujući i da se nada najboljem uspjehu, ističući da u zemlji postoji konsenzus i da je aktuelna vlada napravila džinovske korake.

Apaturaj je rekao da se svjetsko bezbjednosno okruženje dosta promijenilo u prethodnom periodu i da su se mnoge strateške pretpostavke NATO od pre 10 ili 20 godina promijenile.

Kaže da Kina postaje jača, ali da je NATO ne doživljava kao prijetnju, ističe rizike u sajber prostoru, kao i hibridne izazove, te navodi da je veliki problem i narušena kontrola naoružanja.

Apaturaj je istakao i da NATO podržava jaču EU, kako bi unija doprinijela međunarodnoj bezbjednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.