Ljekari razdvojili sijamske bliznakinje, operacija trajala 6 časova
Ilustracija

Melburn

Ljekari razdvojili sijamske bliznakinje, operacija trajala 6 časova

Ljekari u bolnici u Australiji uspješno su razdvojili dvije sestre sijamske bliznakinje iz Butana, a glavni hirurg kaže da se nada da će se djevojčice uspješno oporaviti.

Bliznakinje od 15 mjeseci Nima i Dava bile su spojene grudima i karlicom. Ljekari u bolnici u Melburnu rekli su da su morali da razdvoje jetru djevojčica, te da je najteži zadatak bio rekonstrukcija abdomena.

Operacija je trajala šest časova.

"Biće izazova u narednih 24 do 48 časova, kao što je slučaj i kod bilo koje druge operacije. Nadamo se da će rezultati biti dobri", rekao je doktor Džo Krameri, koji je predvodio osamnaestočlani tim i koji je načelnik pedijatrije u bolnici u Melburnu.

Djevojčice i njihova majka stigle su u Australiju prošlog mjeseca posredstvom humanitarne organizacije, koja je zajedno sa državom Viktorija pokrila troškove operacije i pobrinula se za transport i smještaj.

Po dolasku, ljekari su prvo morali da poboljšaju opšte zdravlje i težinu djevojčica prije operacije. Djevojčice će ostati u bolnici najmanje sedam dana.

Ljekari ove bolnice su 2009. godine uspješno razdvojili sijamske bliznakinje iz Bangladeša Trišnu i Krišnu u operaciji koja je trajala 25 časova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.