Savjet za zaštitu životinja: Počinje izrada Strategije za pse lutalice
Ilustracija

Savjet za zaštitu životinja: Počinje izrada Strategije za pse lutalice

Savjet za zaštitu životinja nastavlja intenzivno sa aktivnostima na unapređenju uslova za adekvatnu zaštitu dobrobiti životinja, kako bi se i u ovoj oblasti postigli najviši standardi koji predstavljaju jedan od indikatora razvoja crnogorskog društva i odgovorilo savremenim potrebama naših građana, saopšteno je na današnjoj petoj sjednici ovog Savjeta.

 Podsjećaju da je Vlada prepoznajući potrebu angažovanijeg odnosa nadležnih institucija, kao i svih subjekata društva u rješavanju izazova u ovoj oblasti, Savjet osnovala u maju ove godine.

"U dosadašnjem periodu realizovano je niz konkretnih aktivnosti u cilju rješavanja, prevashodno, najaktuelnijih problema vezanih za nehuman odnos pojedinaca prema prema životinjama, neodgovoran odnos vlasnika prema kućnim ljubimcima, problem velikog broja pasa lutalica i pojava napada pasa na ljude", navodi se u saopštenju Savjeta.

Na današnjoj petoj sjednici, koja je održana u prostorijama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sumirani su rezultati do sada realizovanih aktivnosti i definisani koraci za naredni period, posebno u dijelu unaprijeđenja stanja u oblasti kontrole populacije pasa lutalica i odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima.

Kao odgovor na te izazove, do sada su realizovane sljedeće aktivnosti:

- izabrana je najpovoljnija ponuda prema tenderu za nabavku softvera za nadogradnju postojeće elektronske baze za identifikaciju i registraciju životinja, sa bazom za pse, a koja će biti realizovana u narednih pola godine;

- Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, planom budžeta za 2019. godinu tražila je dodatna finansijska sredstva, kako bi se programom mjera obavezne zdravstvene zaštite životinja obuhvatila nabavka mikročipova za pse, nabavka vakcina protiv bjesnila i platila vakcinacija pasa protiv bjesnila; 

- u završnoj je fazi izrada brošure  u kojoj su u skladu sa propisima sumirane  odgovornosti i nadležnosti svih odgovornih u sistemu zaštite dobrobiti životinja sa ciljem da  u skladu sa ovlašćenjima i preduzmu mjere protiv neodgovornih držalaca kućnih ljubimaca i drugih životinja. 

Na današnjoj sjednici, osim članova Savjeta, učestvovala je i Aleksandra Hamond-Seaman, ekspertkinja na projektu  IPA 2014, zadužena za komponentu koja se odnosi na kontrolu populacije pasa lutalica.

Ona je upoznala članove Savjeta sa okvirom za izradu Strategije za pse lutalice, koji podrazumijeva identifikaciju i registraciju životinja, zdravstvenu zaštitu, demografsku procjenu, kao i utvrđivanje broja pasa i praćenje populacije, promociju i jačanje svijesti cijele zajednice o odgovornom vlasništvu i postupanju sa psima lutalicama. 

"Strategija će biti okvirni dokument zasnovan na najboljoj praksi i standardima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja. Nakon toga, potrebno je da svaka lokalna uprava razvije strategiju za svoje područje. Takođe, ekspertkinja je upoznala članove Savjeta sa dosadašnjim aktivnostima na projektu - izrade metodologije brojanja i procjenu brojnosti pasa lutalica kao jedan od osnovnih koraka za uspješnu realizaciju Strategije, kao i sa planiranim treninzima", navodi se u saopštenju.

Kako ovaj strateški dokument zahtjeva međuresorsku saradnju i interdisciplinarnost, definisano je da članovi radne grupe za izradu strategije moraju biti predstavnici državnih organa, lokalne uprave, civilnog sektora i veterinarskih organizacija.

"Cilj je uspostaviti funkcionalan i održiv sistem za kontrolu pasa lutalica kao i vlasničkih pasa, sa aktivnostima koje će se sistematski sprovoditi od strane svih uključenih aktera", zaključuje se u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.