Istraživanje u Crnoj Gori: Djeca u prosjeku oko osam sati dnevno ispred ekrana
Ilustracija

Šest od deset roditelja nisu zabrinuti količinom vremena koje djeca provode

Istraživanje u Crnoj Gori: Djeca u prosjeku oko osam sati dnevno ispred ekrana

Dijete uzrasta od 12 do 17 godina provede oko osam sati dnevno ispred raznih ekrana od čega tri i po sata dnevno koriste mobilni telefon, rezultat je prvog nacionalno reprezentativnog istraživanja o korišćenju medija sprovedenog u Crnoj Gori.

Prvo nacionalno reprezentativno istraživanje s djecom uzrasta od devet do 17 godina i njihovim roditeljima o korišćenju raznih medija sprovedeno je u okviru kampanje medijske pismenosti Agencije za elektronske medije (AEM) i UNICEF-a „Birajmo šta gledamo”. 

Kako se navodi, oko dva sata dnevno dijete gleda televiziju, oko sat i po je ispred kompjutera ili laptopa, a nešto manje od sat dnevno igra igrice i oko dvadesetak minuta dnevno provede ispred tableta. 

Prema nalazima istraživanja, šest od deset roditelja nisu zabrinuti količinom vremena koje njihova djeca provode uz neki od ekrana, već misle da im djeca imaju dobru ravnotežu između vremena provedenog ispred ekrana i vremena za druge aktivnosti. 

“Međugeneracijski jaz u korišćenju medija prisutan je u Crnoj Gori. Djeca uzrasta od 12 godina do 17 godina prvo se informišu preko interneta, dok njihovi roditelji prve informacije potraže na televiziji”, navodi se u rezulatima. 

Kako se dodaje, televizija je medij od najvećeg stepena povjerenja i za djecu i za roditelje. 

„Međutim, roditelji pokazuju znatno veću rezervisanost prema društvenim mrežama u odnosu na djecu. Skoro 40 odsto djece smatra da je teško prepoznati netačnu vijest na televiziji, dok to isto priznaje jedna trećina roditelja“, piše u saopštenju AEM. 

Za termin fake news čulo je 38 odsto djece uzrasta 12 do 17 godina i 49 odsto roditelja, ali većina ne zna njegovo značenje. 

„Svako drugo dijete kaže da se dešava da roditelji, kada su zauzeti, upale TV ili you-tube i puste ga da gleda šta hoće da bi završili svoje obaveze na miru, dok oko 40 odsto roditelja priznaje da to radi često ili s vremena na vrijeme. Svako drugo dijete kaže da je gledalo TV sadržaj s oznakom da nije za njegov uzrast“, piše u saopštenju. 

Zabrinjavajuće je, smatraju, da svako peto dijete uzrasta od devet do 17 godina nije pročitalo nijednu knjigu, van školskih zadataka u posljednjih godinu, kao ni 43 odsto njihovih roditelja. 

„Konačno, većina djece i roditelja tokom posljednjih godinu dana nijednom nisu bili u pozorištu, bioskopu, muzeju ili na izložbi slika, što ukazuje na krizu kulture za djecu, mlade i roditelje“, piše u saopštenju. 

Istraživanje o korišćenju medija sprovedeno je na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.050 roditelja i 655 djece uzrasta od 9 do 17 godina kroz upitnik koji se popunjavao u domaćinstvima širom Crne Gore tokom avgusta ove godine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.