Foto: Gov.me

Depolitizovati temu vojnog poligona na Sinjajevini

"Upotrijebiće manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju autoputa"

“Ekološka zaštita rejona budućeg vojnog poligona na Sinjajevini, uključujući i Savine vode, biće jača i veća nego što je sada. Na Sinjajevini neće biti NATO baze, niti će se tamo uništavati viškovi naoružanja i neeksplodirana ubojna sredstva. U dva navrata godišnje po nekoliko dana, koliko će Vojska koristiti poligon, upotrijebiće se manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju puta Bar – Boljare”.

Ovo su glavne poruke koje je ministar odbrane, Predrag Bošković, uputio tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima Opštine Kolašin, na čelu sa predsjednikom, Milosavom Batom Bulatovićem, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

4582330622999802135694348100629893047386112n

Ministar je naglasio da je tema vojnog poligona na Sinjajevini često zloupotrebljavana u dnevnopolitičke svrhe, manipulativno i uz mnoštvo dezinformacija. Bošković je kazao da se sa čelnicima kolašinske opštine danas po prvi put o poligonu na Sinjajevini otvaraju razgovori lišeni političkih implikacija.

Teren koji je percipiran za budući vojni poligon zahvata dio planine Sinjajevina na kojem se susrijeću opštinske teritorije Mojkovca, Šavnika i Kolašina, a kompletno je u državnom vlasništvu. 

“Mojkovac i Šavnik pozitivno su reagovali na našu inicijativu. Sa bivšim čelnicima Kolašina komuniciralo se otežano. Iako je kompletno zemljište namijenjeno poligonu u državnom vlasništvu, nama je cilj da na ovom projektu radimo zajedno. I zato smo danas tu”, poručio je ministar Bošković, podsjećajući da Ministarstvo i VCG cijeli niz godina traže pogodan lokalitet na teritoriji Crne Gore, a da je ovaj na Sinjajevini jedino rješenje. 

4588388622999802402360986621271688325627904n

Bulatović je kazao da će lokalna samouprava učiniti sve da se izađe u susret potrebama Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. “Vojska je subjekt koji donosi dobro svuda gdje se pojavi. Radićemo na tome da naši građani shvate da dolazak vojske i njene aktivnosti mogu donijeti samo bolji životni standard i bolju budućnost”, istakao je predsjednik Opštine Kolašin.

On je zaključio da Vojsku Crne Gore percipira kao opštinskog partnera, koji će doprinijeti razvoju cijelog kolašinskog kraja.

4586191522999802335694329148851128748736512n

Ministar je ponudio pomoć Vojske Crne Gore za potrebe kolašinske gradske uprave. Gosti su iznijeli nekoliko aktuelnih, od sanacije puteva i klizišta, obalne utvrde na rijeci Svinjači, do pomoći u jačanju Službe za zaštitu i spašavanje. 

Nakon sastanka u Podgorici, ministar i načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić sa saradnicima obišli su lokalitet budućeg vojnog poligona na Sinjajevini. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.