Direktor škole nezakonito zaposlio ćerku i rođaka, i snaha zaposlena u školi
Petnjica

Inspekcija utvrdila

Direktor škole nezakonito zaposlio ćerku i rođaka, i snaha zaposlena u školi

Prosvjetna inspekcija je prilikom inspekcijskog nadzora u OŠ Mahmut Adrović u Petnjici utvrdila da je uprava škole nezakonito zaposlila tri nastavnika, iako nemaju položen stručni ispit i licencu za rad u vaspitno obrazovnim ustanovama, čime su prekršili Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju.

U inspekdijskom nalazu, koji je potpisao prosvjetni inspektor Nijaz Mujević, a u koji je Dan imao uvid, ističe se da je podnesena prijava u kojoj se navodi da u OŠ Mahmut Adrović rade lica bez raspisanog konkursa i bez propisanih uslova za rad licence. Grupa građana iz Bihora upozorila je da je direktor škole Rifat Ramčilović kršeći zakon u školi zaposlio svoju kćerku M.R. kao profesoricu razredne nastave i rođaka A.R. na mjestu nastavnika fizičkog vaspitanja.

Iz Ministarstva prosvjete za Dan su saopštili da će tražiti izjašnjenje od uprave škole.

“Postupajući po predmetnoj inicijativi prosvjetni inspektor je inspekcijskim nadzorom, 26. oktobra 2018. godine, uvidom u personalne dosijee zaposlenih konstatovao da sledeći zaposleni ne ispunjavaju sve uslove propisane čl. 100 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tačnije nemaju položen stručni ispit i dozvolu za rad (licencu), kojom se dokazuje opšti nivo kompetencija za rad u vaspitno obrazovnim ustanovama: A.R. (angažovan na radnom mjestu profesora fizičke kulture), M.R angažovana na zamjeni Š.Š. (angažovana na poziciji profosorice razredne nastave u Područnom odjeljenju Radmance) i D.K. (angažovan na zamjeni S.M. na radnom mjestu profesora engelskog jezika i književnosti”, piše u nalazu Inspekcije.

Iz Inspekcije navode da je pomenutim članom zakona propisano da nastavnik može da zasnuje radni odnos koji pored opštih uslova propisanih zakonom o radu, ima odgovarajući nivo obrazovanja i oblast (profil) obrazovanja, utvrđen posebnim propisom, crnogorsko državljanstvo, položen stručni ispit i dozvolu za rad.

“Član 101 b stav 1 istog Zakona propisuje da se nastavnik može zaposliti na period od 30 dana u slučaju zamjene privremeno odsutnog nastavnika, privremenog povećanja obima poslova i rada na određenom projektu. Javni konkurs i za popunu radnih mjesta koje pokrivaju pomenuti zaposleni su u toku, ukazano je direktoru škole da po rapisanom konkursu izvrši izbor kandidata u skladu sa pozitivnim propisima. U protivnom će ovaj inspektor preduzeti upravne mjere i radnje i domena svojih nadležnosti, o čemu je inspektor sačinio zapisnik”, navodi prosvjetni inspektor.

Grupa građana Bihora upozorava da se radi o nepotizmu direktora škole, koji je nezakonito zaposlio kćerku i rođaka, dok mu je i snaha zaposlena u toj ustanovi.

Direktor škole Rifat Ramčilović kazao je za Dan da su pomenute nastavnike zaposlili kao prinudno i iznuđeno rješnje kako ne bi trpio nastavni proces. Ramčilović je odbio da odgovori da li je kao zamjene zaposlio članove svoje porodice.

“U školi trenutno ne radi niko ko ne zadovoljava uslove iz ionkursa. Lica koja su navedena bila su angažovana od 15 do 20 dana, kano ne bi remetili nastavni proces. To je bilo iznuđeno rješenje”, rekao je Ramčilović.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.