Nalog opštinskim službama da smanje broj radnika
Ivan Vuković

Podgorica

Nalog opštinskim službama da smanje broj radnika

Prvih sto dana gradske vlade gradonačelnika Ivana Vukovića obilježio je i nalog upućen svim gradskim preduzećima, organima uprave i službama da do kraja ove godine smanje broj radnika za 10 do 30 odsto.

U dopisu koji je potpisao, Vuković se poziva na preporuke iz plana optimizacija javne uprave 2018. do 2020. godine i nalaže da sva preduzeća i organi uprave urade nove sistematizacije radnih mjesta sa stvarno potrebnim brojem izvršilaca, kroz sagledavanje budžetskih i strateških opredjeljenja rada Vlade, piše Dan.

Naloženo je da je obaveza smanjenja broja sistematizovanih izvršilaca za deset do 30 odsto u odnosu na važeći akt o sistematizaciji, kao i ograničenje da na opštim poslovima ne mogu imati više od 15 odsto od broja sistematizovanih. 

Za realizaciju naloga Ivan Vuković je zadužio starješine organa uprave, odnosno rukovodioce stručnih i posebnih službi.

Kako će se oni odrediti ostaje da se vidi, dok sindikalci iz gradskih preduzeća smatraju da nemaju višak radnika, već da imaju manje nego što im treba u određenim sektorima.

Nemanja Đurović, predsjednik sindikata Zelenila, kaže da je taj dopis stigao, ali nijesu zaključili da je nužno smanjenje broja zaposlenih.

"Taj dopis izvšrni odbor sindikalne organizacije nije razmatrao, a vjerovatno će biti tema na bordu direktora. Jednostavno nijesmo mu dali prioritet, jer ne prepoznajemo da se odnosi na nas. Niko moratorijum ne doživljava kao nešto što će ugroziti postojanje jednog sistema rada. Ako nemamo što da smanjujemo ne može se sprovesti na slijepo pa da se dovedmo u difunkcionalnost. U Zelenilu nema viška zaposlenih", tvrdi Đurović.

U Zelenilu ima 111 zaposlenih, prema podacima odbora direktora.

Predsjednik sindikata Komunalnih usluga Srđa Stojović, kaže da nemaju viška zaposlenih. 

"U tehničkom sektoru, zbog specifičnosti posla, imamo potrebu da primimo još radnika. Sistematizacija se sprema, jer je zabrana zapošljavanja do 1. marta, ali moja pretpostavka je da će biti aktuelna na ljeto 2019. godine i u radnom predlogu otići prema Glavnom gradu. Mi nemamo pravo da donosimo sistematizaciju, samo je damo u formi predloga, a ona će biti sa eventualnim umanjenjima ili upošljavanjima, ili recimo prerasporedu iz jednog sektora u drugi. Ona će se raditi tri, četiri mjeseca. U tehničkom sektoru su nam neophodni novi radnici, jer mi radimo i za treća lica. Finansirali bi se kroz te poslove koje obavljamo", kaže Stojović.

Ni u Tržnicama i pijacama nema mjesta za otpuštanje radnika, smatra Bisera Mustafić, predsjednica sindikata. U ovom preduzeću je 159 zaposlenih, prema podacima iz programa rada za ovu godinu.

"Tržnice se šire i samim tim i potreba je za radnicima veća. Mi nemamo veliki broj radnika. Imamo redara, čistača, pomoćnog osoblja nam uvijek treba, ali ih ne primamo. Uvijek imamo spremna lica koja bi radila sistematizaciju, koji će to odraditi na pravi način uz konsultaciju. Svako pokriva svoje radno mjesto i ne može se tovariti nekome posao. Zna se šta je pijaca i da posao redara ne mogu pokriti četiri čovjeka koliko ih trenutno imamo. To ne da je malo nego je premalo. Niko ne može razumjeti obim posla koji imamo bez onaj ko je tu", kazala je Mustafić.

Predsjednik sindikata Vodovoda Đorđije Mugoša nije upoznat sa tim da je stigao dopis kojim se nalaže smanjenje broja radnika. On nije želio komentariše da li Vodovod ima ili nema viška zaposlenih.

U ovom preduzeću ima 576 zapolenih, prema programu rada za ovu godinu.

Refadija Abdić, predsjednica Sindikalne organizacije uprave Podgorica istakla je da radnika nema mnogo, samo treba bolje da se rasporede.

"Postoji dokument koji je Vlada usvojila i mora se ispoštovati, ali kako da maknemo 30 odsto ako nemamo. Maknite iz Dječjeg saveza 30 odsto radnika i ne ostade niko da radi. Ili iz ustanove na Kakarickoj gori ili iz Dnevnog centra gdje treba bar još troje. U preduzećima ima vjerovatno dosta na neodređeno, ali i puno uposlenih na određeno. Njima ako se zaključe novi ugovor i po sili zakona prestaje", kaže Abdić.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.