SPC: Kosovo nije samo državno pitanje
Sveti Arhijerejski Sabor SPC

Zabrinutost zbog razgraničenja između Srba i Albanaca

SPC: Kosovo nije samo državno pitanje

SPC ne podržava zamrznuti konflikt na KiM i zalaže se za nastavak dijaloga ali je brine razgraničenje, saopštio u srijedu Sveti Arhijerejski Sabor SPC.

Srpsku pravoslavnu crkvu naime brine da se "pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja dijela KiM iz sastava Srbije".

U saopštenju sa vanrednog zasijedanja, Sveti Arhijerejski Sabor SPC ponovio je da se suverenitet i integriret Srbije na Kosovu i Metohiji, ni po koju cijenu ne može dovesti pod znak pitanja i apelovao na državne predsavike Srbije da umjesto na traženju što bržeg sporazuma sa Prištinom, više pažnje posvete izgradnji državne i nacionane platforme u čijoj bi pripremi učestvovali svi relevantni društveni činioci. 

"Na taj način bi se čuvali osnovni interesi našeg naroda i povratilo bi se povjerenje svih ključnih društvenih faktora u zemlji. Istovremeno bi trebalo raditi i na izgradnji povjerenja i razumijevanja sa kosovskim Albancima", navode episkopi na čelu sa patrijarhom Irinejem. 

Za SPC, kako se ističe, Kosovo i Metohija nikada nije bilo, niti može biti samo političko pitanje za čije rješavanja monopol imaju isključivo državni organi. 

"Za nas je pitanje KiM, kroz svu našu istoriju i danas, prije svega pitanje opstanka našeg svještenstva, monaštva, vjernog naroda i naročito naših drevnih svetinja bez kojih ne bismo bili ono što jesmo", poručili su episkopi SPC, izražavajući podršku vladiki Teodosiji, svještenstvu, monastvu i vjernom narodu Eparhije raško prizrenske i njihovim naporima da ostanu i opstanu na izvorištu srpske duhovnosti i identiteta. 

"Obaveza Sabora i cijele Crkve prema KiM je danas veća jer se zemlja nalazi pred sve jačim međunarodnim pritiscima da se odrekne Kosova i Metohije, ili da kroz direktno priznanje ili prećutnom saglasnošću Kosovo dobije stolicu u UN ili odricanje Srbije od njega pod bilo kojom formom, zauvijek bi ukinulo svako istorijsko pravo Srbije na ovim prostorima srpske duhovnosti i državnosti", dodaje se u saopštenju. 

"Posebno zabrinjava što se pod vidom navodnog razgraničenja između Srba i Albanaca nameće mogućnost odvajanja ako ne cijelog onda najvećeg i najvažnijeg dijela KiM iz sastava Srbije i njegovo priznanje kao dijela nezavisnog Kosova ili takozvane Velike Albanije", navodi se u saopštenju SPC. 

Episkopi su naveli da bi posledice ovakve odluke bile tragične za "opstanak našeg naroda i svetinja jer bi u tom slučaju većina Srba ostala bez adekvatne zaštite i bezbjednosti zbog čega bi bili prinuđeni na iseljavanje sa svojih istorijskih prostora".

Na taj način bi došlo do brisanja svh tragova srpskog istorijskog postojanja. Ideja takozvane podjele unosi" veliki nemir i zabrinutost među naše vjernike i ne uživa podršku najvećeg broja građana Srbije uopšte".

Oni navode da sistematsko izbjegavanje preuzetih obaveza vezanih za Zajednicu srpskih opština i drugih sporazuma iz Briselskog dijaloga samo potvrđuje da bi u datim okolnostima bilo veoma teško naći dugoročno rješenje. 

"To svakako znači da naša Crkva ne podržava zamrznuti konflikt već štaviše podstičemo nastavak jednog otvorenog, ali pažljivo vođenog dijaloga koji bi u prvi plan stavio zaštitu ljudskih i vjerskih prava, unapređenje vladavine prava, jačanju pravne sigurnosti i efikasniju zaštitu ugrožene duhovne i kulturne baštine koje ne bi zavisilo od samovolje Prištine", ocijenili su episkopi SPC. 

Oni su naveli da je teško govoriti o bilo kakvom daljem dijalogu bez stvaranja uslova za povratak raseljenih i njihove imovne. Odustajanje od tog zahtjeva značilo bi prihvatanje posleratnog etničkog čišćenja. 

"Bez tih preduslova nemoguće je govoriti o trajnijem rješenju probelma na KiM. Zato je postavljanje ishitrenih rokova i pored krajnje nepovoljnih uslova na terenu i kompleksne situacije u EU, bez ikakvog opravdanja. 

Državnost Srbije od početka je bila neraskidivo povezana sa duhovnom tradicijom te crkve kao ključnog faktora našeg indentiteta kroz istorjiu", navodi se u saopštenju.

Tanjug/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.