Epidemija varičela u Herceg Novom, preko 300 oboljelih
Ilustracija

Epidemija varičela u Herceg Novom, preko 300 oboljelih

U Herceg Novom je još 11. oktobra proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, a u Domu zdravlja do sada je prijavljeno 322-oje oboljelih. Dječije odjeljenje je prepuno djece, prosvjetni radnici i vaspitači navode da nikada nije bilo više mališana i đaka odsutno zbog boginja. Međutim, među oboljelima je i dosta odraslih, koji sve teže podnose.

Riječ je o osipnoj bolesti kojoj podliježu svi koji je nijesu preležali, koja ostavlja trajan imunitet, a u Crnoj Gori se protiv nje ne sprovodi vakcinacija.

Sve je, prema riječima epidemiološkinje, dr Stefe Glušac, počelo još u avgustu, kada je prijavljeno 15 slučajeva. Taj broj se, očekivano povećao početkom školske godine.

– Prvi oboljeli su počeli da se javljaju već u avgustu što je dosta rano za akutne bolesti respiratornog trakta. Čim je počela školska godina, već u oktobru broj je naglo povećan. Tako smo prošlog mjeseca imali 224 oboljelih, a za prvih pet dana nobembra 30 slučajeva. To znači da je od avgusta do danas prijavljeno ukupno 322 slučaja – kaže dr Glušac za Radio Jadran.

Varičele su uglavnom najčešće kod djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta. Manji broj oboljelih je srednješkolskog uzrasta kao i osobe u ranim tridesetim godinama.Ali, može da oboli svako ko je osjetljiv, a period inkubacije do prvih simptoma bolesti traje od 13 do 17 dana.

Simptomi su blagi porast temperature, malaksalost, slabost, bolovi u mišićima, te osip po koži, koji je u početku crven, a nakon 4-5 dana dobija tečni sadržaj.

Specifična mjera prevencije je vakcinacija, ali se u Crnoj Gori ne radi. Osim toga, opšte mjere prevencije su izbjegavanje kontakta sa oboljelima, jer se bolest prenosi vazdušno-kapljičnim putem. Oboljele bi naročito trebalo da izbjegavaju djeca i trudnice.

Inače, epidemija varičela je ciklični proces koji se javlja na svake 3 do 4 godine, pa je tako posljednja epidemija u Herceg Novom zabilježena 2013/2014.

Inače, varičele ili ovčje boginje su aktutno infektivno oboljenje, koje spada u grupu osipnih groznica. Izaziva ga virus iz grupe herpes virusa. Specifičnost ovog virusa je da, poslije preležane infekcije, ostaje u organizmu domaćina i može, mnogo godina nakon ovčjih boginja, da izazove herpes zoster.

Kako se varičela liječi?

Oboljelima se daje takozvana simptomatska terapija. Snižava se povišena temperatura (ako je ima), a boginje posipaju posebno napravljenim puderom ili suspenzijom (ovih preparata ima u skoro svim apotekama).

Pošto ih ospa svrbi, djeca se češu i pogoršavaju problem, jer dolazi do infekcije kožnih promena, koja može da ostavi ružne ožiljke. Protiv svraba nema pravog lijka (iako Fenergan sirup pred spavanje može da ublaži svrab). Neophodno je djetetu podrezati nokte, kako se ne bi češalo tokom sna. Ako do infekcije kožnih promjena, ipak, dođe, pred spavanje treba ih u tankom sloju namazati antibiotskom mašću (ali nikako onom koja sadrži kortikosteroide).

Dozvoljeno je kupanje

Djecu sa varičelom treba redovno kupati, a zabluda da je to štetno je veoma rasprostranjena. Kupanje ublažava svrab i sprječava infekciju kožnih promjena. Dijete treba svakodnevno kupati u mlakoj vodi, a kožu posušiti tapkanjem, da se ne izazove pucanje vezikula.

Radio Jadran

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.