Ovako se crnogorski vojnici snalaze na NATO-a vježbi u Norveškoj: Hladnoća najveći izazov(VIDEO)
Vojnici u Norveškoj

Trident Juncture

Ovako se crnogorski vojnici snalaze na NATO-a vježbi u Norveškoj: Hladnoća najveći izazov(VIDEO)

33 pripadnika Vojske Crne Gore nalaze se trenutno u Norveškoj gdje učestvuju u NATO vježbi "Trident Juncture", a najveći izazov sa kojim su se susreli je hladnoća.

Poručnik VCG Nikola Popović kazao je da je najveće iznenađenje za vojnike niska temperatura, ali da se navikavaju na nju.

"Zbog toga što smo nova članica NATO-a, ovdje smo da bi se pripremili za zimske uslove", kazao je Popović.

4538710922968459972161891192942671295938560n

Inaće je tokom vježbe temperatura padala i do - 40 stepeni Celzijusovih.

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, koji je u sastavu Slovenačke čete. Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića, saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

4534866622968459938828564379289718907469824n

Pojašnjavaju da preostalih šest pripadnika, po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac su u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok su dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir je zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe. 

Vježba Trident juncture 18 realizuje se od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj, najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske. Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse.

Na vježbi učestvuje oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, 29 članica NATO uz Švedsku i Finsku, sa više od 10 hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji su locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru. Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.