Radovanić: Šćepanovićeva manipuliše, Zakon o eksproprijaciji omogućava DPS-u da gradi bilo gdje pod plaštom javnog interesa
Foto: URA

Radovanić: Šćepanovićeva manipuliše, Zakon o eksproprijaciji omogućava DPS-u da gradi bilo gdje pod plaštom javnog interesa

Tvrdnje Marte Šćepanović, jedne od predlagača Izmjena Zakona o eksproprijaciji, a inače poslanice DPS-a u Skupštini Crne Gore iznešene na javnom servisu su netačne, manipulativne i služe za obmanjivanje javnosti, ocijenio je danas Mileta Radovanić, generalni sekretar URA.

Šćepanovićeva je u emisiji „Okvir“ kazala da se Zakonom o eksproprijaciji utvrđuje javni interes (član 4a) a koji eksproprijaciju dozvoljava samo za objekata komunalne infrastrukture, objekte za potrebe državnih organa, organa Glavnog grada, Prijestonice, zdravstvenih, prosvjetnih, kulturnih i sportskih objekata, industrijskih, energetskih, vodoprivrednih, saobraćajnih, objekata mreže infrastrukture elektronskih komunikacija kao i istraživanje i eksploatacija rudnih i drugih prirodnih bogatastava.

To, tvrdi Radovanić, naprosto nije istina jer, navodi, članom 14 istog Zakona se predviđa da 'Ako javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti nije utvrđen posebnim zakonom, javni interes može utvrditi i Vlada Crne Gore, na osnovu posebnog elaborata.

Kaže da se time otvara mogućnost da Vlada zemljište građana može posebnim eloboratom utvrditi kao zemljište javnog interesa u npr. gradnji određenog hotela ili bilo kakvog drugog objekta

Radovanić u saopštenju  navodi i da je Šćepanovićeva saopštila neistinu da je Zakon o uređenju i izgradnji objekata prestao da važi.

„To je neistina jer je na snazi član 7 tog Zakona koji utvrđuje takozvani „opšti interes u kojem spadaju i hoteli, turistički objekti i dr. Sasvim je jasno da je namjera da se sa ovim izmjenama Zakona funkcioneri DPS-a još više obogate, tako što će njihovim tajkunima, rođacima i sumnjivim investitorima omogućivati gradnju na bilo kom mjestu u Crnoj Gori“, naglašava Radovanić.

On je zaključio da je URA i na pres konferenciji povodom ove teme naglasila da je riječ o Izmjenama zakona koje su kontraverzne i kriminalne, da se njima krši pravo svojine, Ustav Crne Gore i Evropska konvencija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.