Rakočević: Formiranje Odbora značajan korak ka novom političkom razumijevanju
Nikola Rakočević

Platforma za dijalog partija

Rakočević: Formiranje Odbora značajan korak ka novom političkom razumijevanju

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević izjavio je da formiranje privremenog parlamentarnog Odbora smatra najznačajnijim korakom ka novom političkom razumijevanju u posljednjih nekoliko godina.

"Ova odluka je posebno značajna jer predstavlja platformu za dijalog partija, suštinski suprostavljenih programskih politika. I pored svih razlika između političkih činilaca, nastavak demokratskog napretka Crne Gore mora biti primarni cilj koji je iznad svih drugih interesa - stranačkih ili pojedinačnih", rekao je Rakočević.

On je naglasio da će fokus DPS-a u radu Odbora biti na usvajanju preporuka ODIHR-a iz 2016. i 2018. godine i dodao da sve druge teme, u vezi sa napretkom izbornog ambijenta, mogu biti predmet razmatranja i diskusije.

"Demokratska partija socijalista je i ovoga puta pokazala svoj demokratski kapacitet. Sa jedne strane napravljen je kompromis sa opozicionim partijama koje učestvuju u radu Skupštine, kroz konstruktivan dijalog u Parlamentu, dok smo sa druge insistirali da u odluku o formiranju Odbora budu ugrađeni stavovi onih koji bojkotuju Parlament, vjerujući da će, ako ne zbog političke zrelosti onda zbog evidentnog pada rejtinga, ipak u nekom trenutku odlučiti da se pridruže njegovom radu Formiranje paralelnog odbora, koje najavljuje DCG djeluje kao pokušaj kreiranja paralelne stvarnosti: neodgovoran i politički nezreo potez, koji će svoje posledice, sasvim izvjesno pokazati već na narednim izborima", saopštio je Rakočević.

Rakočević kaže da je Evropska komisija, na koju se često pozivaju, jasno poručila da dijalog treba da se vodi isključivo unutar Skupštine.

"Sve ostalo je para-političko djelovanje koje predstavlja neodgovorni avanturizam, zasnovan na lošoj političkoj procjeni, neodgovornosti prema biračima i nerealnim ambicijama", rekao je poslanik DPS-a.

Rakočević poručuje da će Demokratska partija socijalista i ubuduće sa svima koji žele, na legalnim i demokratskim osnovama, da učestvuju u unapređenju izbornog sistema i razgovoru o pitanjima od značaja za demokratski napredak Crne Gore, stvarati platforme za komunikaciju, kako su to, naglašava, činili i do sada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.