Nova Kaledonija sjutra na referendumu odlučuje o nezavisnosti od Francuske
ilustracija, foto:Profimedia

Nova Kaledonija sjutra na referendumu odlučuje o nezavisnosti od Francuske

Glasači u Novoj Kaledoniji u nedjelju će na referendumu odlučiti da li će postati potpuno nezavisna od Francuske, koja vlada arhipelagom u Tihom okeanu još od 19. vijeka.

Referendum koji će se održati u nedjelju predstavlja prekretnicu u dekolonizaciji arhipelaga i pomoći će u definisaju budućnosti Nove Kaledonije kao nezavisne države ili prekomorske francuske teritorije.

Više od 174.000 birača imaće pravo da odgovori na pitanje: “Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i da postane nezavisna?“

Posmatrači predviđaju da će većina dati glas za ostanak u Francuskoj, na osnovu anketiranja javnog mnjenja i rezultata posljednjih izbora.

Biračka mjesta biće otvorena u osam sati ujutru po lokalnom vremenu, a zatvorena deset sati kasnije. Rezultati referenduma očekuju se u nedjelju kasno uveče.

Nova Kaledonija je skup ostrva i ima oko 270.000 stanovnika. Domorodački narod Kanak čini 40 posto stanovništva, dok je oko 27 posto porijeklom iz Evrope. Preostalo stanovništvo čine doseljenici iz azijskih zemalja i ostrva u Tihom okeanu.

Trenutno ima veliki stepen autonomije, ali se na Francusku oslanja kada je u pitanju odbrana, sprovođenje zakona, diplomatija, pravosuđe i obrazovanje. Nova Kalednija svake godine od Francuske dobije oko 1,3 milijardi eura državnih subvencija, pa se mnogi plaše da će ekonomija oslabiti ukoliko se proglasi potpuna nezavisnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.