Njemački teolog: CPC i MPC teško do autokefalnosti, Vartolomej neće rizikovati sa SPC
ilustracija

Njemački teolog: CPC i MPC teško do autokefalnosti, Vartolomej neće rizikovati sa SPC

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) i Makedonska pravoslavna crkva (MPC) neće tako brzo, ni tako lako dobiti autokefalnost, jer će vaseljenski patrijarh Vartolomej sada voditi računa da ne okrene protiv sebe Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), koja je najbliži saveznik ruske crkve, smatra Regina Elsner, teolog i stručnjak za pravoslavlje, iz Centra za istočnoevropske i međunarodne studije u Berlinu.

Na pitanje o izgledima za "nezavisnost" Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve, Elsner kaže da će patrajarh Vartolomej biti veoma oprezan u ovim slučajevima jer "ne želi da gura srpsku crkvu u pravcu Moskve".

"Srbija je već jako bliska Moskvi, možda i njihov najbliži saveznik, i neki koraci u pravcu autokefalije recimo makedonske crkve značili bi da će izgubiti ovu crkvu i ne mislim da će to rizikovati", istakla je Elsner.

Elsner je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, istakla da će raskol Ruske pravoslavne crkve sa Carigradskom ohrabriti, kako je kazala, "desničare" unutar ruske crkve, naglašavajući da neće doći do trajne šizme u pravoslavnom svijetu, jer, smatra, "ovo nije religijsko već političko pitanje". 

Ona smatra da je pozicija patrijarha Vartolomeja snažnija jer on uživa veći ugled i poštovanje od patrijarha Kirila, iza kojeg je, ističe, ruska moć, "što nije za potcenjivanje".

"Mislim da vaseljenski patrijarh Vartolomej ima veoma snažnu poziciju zato što ima veliku međunarodnu podršku, poznata je i uvažena osoba. Ruski patrijarh Kiril naravno ima podršku ruske države i to je velika podrška, novčana, ali i podrška u smislu moći, ali je sa druge strane on izgubio prilično mnogo međunarodne podrške posljednjih i mjeseci i godina. Tako da mislim da je snažnija pozicija na strani Carigrada, ali nije za podcjenjivanje ni struktura moći naravno", prenosi Tanjug.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pokrenuo je proceduru davanja autokefalnosti za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu kijevskog patrijarhata, što je izazvalo negodovanje Moskve i proglašenje Vartolomeja za "raskolnika".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će podjela među pravoslavnim crkvama imati "ozbiljne posljedice", i ta politizacija u tako osjetljivim pitanjima uvijek ima "najteže posljedice za one koji to čine", misleći na carigradskog patrijarha, iako ga nije formalno pominjao.

Za SPC, koja se nije zvanično oglasila, a i gaji dobre odnose kako sa Ruskom pravoslavnom crkvom, tako i sa Carigradskom patrijaršijom, pod čijom je jurisdikcijom i manastir Hilandar, jako je važno da održi takav odnos i dalje, ali iz izjava mitropolita Amfilohija može se naslutiti da "nikako neće protiv Moskve". 

Takođe, taj događaj prijeti da otvori "Pandorinu kutiju" i pogura višedecenijska nastojanja da se formiraju nezavisne Makedonska i Crnogorska pravoslavna crkva, što apsolutno ne odobrava Srpska pravoslavna crkva koja ove vjerske organizacije smatra nekanonskim i "raskolničkim".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.