Beograd: Dječaku(5) iz Crne Gore bubreg presađen po metodi iz Engleske
ilustracija

Donor majka

Beograd: Dječaku(5) iz Crne Gore bubreg presađen po metodi iz Engleske

Ljekari Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj u četvrtak su transplantirali bubreg petogodišnjem dječaku iz Crne Gore. Ovaj veliki zahvat, koji će mladom pacijentu umnogome da olakša život, urađen je u saradnji sa engleskim stručnjacima iz GOSH klinike, koji su lideri u ovoj oblasti hirurgije u Evropi, pišu beogradske Novosti.

Doktor Siniša Dučić, direktor klinike u Tiršovoj, kaže da ljekari te ustanove već 20 godina rade transplantacije bubrega, ali će u saradnji sa engleskim hirurzima tehnički da se usavršavaju.

" U goste su nam došli profesor dr Nizam Mamode i dr Nikos Cezaris, koji su vrhunski stručnjaci kako za transplantaciju bubrega kod odraslih, tako i kod djece. Oni godišnje urade veliki broj transplantacija, tako da u primjeni ove hirurške intervencije imaju ogromno i zavidno iskustvo. Inače, bolnica GOSH važi za jednu od najboljih pedijatrijskih ustanova u Evropi. Naročito smo zahvalni našoj bivšoj koleginici dr Jeleni Stojanović, koja nam je omogućila lakše uspostavljanje saradnje sa uglednom bolnicom iz Engleske",  - kaže dr Dučić za Novosti.

Doktorka Brankica Spasojević, pedijatar-nefrolog u Tiršovoj, kaže da je donor bubrega petogodišnjem dječaku njegova majka.

"Prednost rada profesora Mamodea i dr Cezarisa je u tome što oni laparoskopski vade bubreg donora, što za njega znači mnogo brži oporavak i manji rizik od infekcije. Majka dječaka biće otpuštena kući već za tri dana", ističe dr Spasojević. 

Tim ljekara u Tiršovoj i gosti iz Engleske u petak će uraditi transplantaciju bubrega i devetnaestogodišnjem mladiću, kome je donor bubrega otac.

Prema rečima doktorke Spasojević, ovo je veoma značajno iskustvo za nju i njene kolege i njihove buduće pacijente.

"Transplantacije bubrega radićemo kod desetak pacijenata godišnje",kaže dr Spasojević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.