Stav ministra Radulovića nevažan za Safeta Saka Kolića i njegove plaćenike iz opštine
Pavle Radulović

Tužilaštvo ispituje korupciju

Stav ministra Radulovića nevažan za Safeta Saka Kolića i njegove plaćenike iz opštine

U proteklom periodu od najviših državnih zvaničnika mogle su se čuti jasne poruke da će svi bespravno sagrađeni objekti biti uklonjeni u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je više puta istakao da se mora poštovati zakon i da će biti uklonjeni svi nelegalni objekti, ipak čini se da je za službe Opštine Bijelo Polje očigledno jači zakon bjegunca iz švajcarskog zakona Safeta Saka Kolića.

Komunalna policija u Bijelom Polju, po nalogu ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića  i Urbanističko-građevinske inspekcije za sjeverni region, nakon zahtjeva Brskova koji su priložili dokaze da Kolić nema dozvolu za objekat sagrađen na gradskom trgu, označena nadležnom za uklanjanje predmetnog objekta nije donijela rješenje za uklanjanje, već je, čini se ostavila Koliću prostora da manipulacijama zadrži objekat na gradskom šetalištu. 

Da je Brskovo opravdano tražilo uklanjanje nelegalnog objekta, utvrdio je i Inspektor Komunalne policije Bijelo Polje, koji je konstatovao da je limeni objekat u glavnoj gradskoj ulici Slobode koji je deceniju ipo zaposjeo  Safet Sako Kolić nelegalan te da ne posjeduje potrebna odobrenja.

Zapisnik Komunalne policije o činjeničnom stanju proslijeđen je kako saznajemo Tužilaštvu, na njihov zahtjev.

Da podsjetimo, u  pitanju je zastakaljeni objekat u centru Bijelog Polja  i isti 15 godina postoji i posluje bez ikakvih dozvola i izgrađen je bez saglasnosti vlasnika parcele, preduzeća AD TUP Brskovo.

5b27defc2b984438a3044c1d0a0a0a6759e4bffafc04401e8a4030e10a0a0a67sk236999preview1preview

Kolić sa saradnicima, foto:Facebook

Kolić je pomenuti objekat izgradio na trotoaru, tik do ulice i time blokirao prolaz pješaka. Iako je trenutno u toku rekonstrukcija glavnog gradskog trga, preko građevinskog inžinjera Imera France uspio je, sumnja se njemu svojstvenim koruptivnom metodom, da izdejstvuje da se projektom zaobiđe sam objekat.

U pitanju je nezabilježen skandal, tim prije što limeni objekat nije ucrtan u Detaljni urbanistički plan Centralne zone BP, što autora projekta glavnog gradskog trga izgleda nije zanimalo.

452943011877023354501273729924005583388672nOpštinski Sekretarijati se proglasili nenadležnim, zgrada Opštine Bijelo Polje

Osnovano se sumnja da je u ovom slučaju riječ o korupciji određenih službenika lokalne uprave, budući da ne reaguju na nelegalan objekat u samom centru grada, te ne postupaju u skladu sa zakonom.

Brskovo je zahtjev za uklanjanje nelegalnog objekta Kolića prvo proslijedilo Sekretarijatu za uređenje prostora, Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, koji su se u ovom slučaju proglasili nenadležnim, nakon čega se Brskovo obratilo ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću i Odsjeku za inspekciju za građevinarstvo.  Ministarstvo održivog razvoja i turizma ekspresno je postupilo po zahtjevu Brskova  za uklanjanje nelegalnog objekta i proslijedilo Komunalnoj policiji Opštine Bijelo Polje na postupanje.

Iz Komunalne policije je portalu Kodex saopšteno da se u postupak inspekcijskog nadzora ovog objekta krenuli u skladu sa Zakonom o upravnom postupku.

Komunalna policija je izvršila inspekcijski nadzor i utvrdila da pomenuti objekat nema potrebna odobrenja i naložila da se u predviđenom roku otkloni nepravilnost i pribavi odobrenje za produženje privremene lokacije.Ukoliko se u zakonski predviđenom roku na pribavi potrebno odobrenje, Komunalna policija će donijeti rješenje o uklanjanju nelegalnog objekta -  rečeno je Kodexu iz te opštinske službe.

 

5baa81610ae44a62bb3510140a0a0a67424861303349844270748047698867180321898496npreviewOrgObjekat postavljen preko trotoara, tik uz ulicu

Objekat je napravljen na ulici, gradskom šetalištu, na tuđem zemljištu bez saglasnosti vlasnika. Isti je jedini zastakljeni duž čitave glavne gradske ulice u kojoj su, podsjećanja radi, vlasnici kafića morali i da uklone privremene tende i postave suncobrane. Kao takav narušava ambijent glavnog gradskog trga, i, što je još važnije, onemogućavanja popločavanje gradskog trga. Sve to će koštati i državu Crnu Goru i njene građane, budući da je III faza rekonstrukcije gradskog  trga – pješačke zone, otpočela u februaru ove godine a rok za završetak je bio u aprilu takođe ove godine. Dakle, za sada je u kašnjenju već 6 mjeseci.

Brskovo je u julu ove godine podnijelo krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu, protiv Safeta Saka Kolića, bjegunca iz švajcarskog zatvora u kojem je bio zbog više desetina provala i krađa.

To preduzeće tereti Kolića da je na njihovoj parceli vršio ukopavanje lokala i spuštao nivo poslovnog prostora bez saglasnosti i na štetu Brskova te na ulici postavio izbačeni objekat za koji nema saglasnost od nadležnih državnih organa još od 2003. godine, te je očigledno da se osnovano sumnja da je neko od nadležnih iz opštine uzeo mito.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.