Srpski nacionalni savjet pisao Markoviču i Bakoviću

"Marković predvodnik ničim izazvane satanizacije srpskog naroda u CG"

Srpski nacionalni savjet uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću u kojem ga je obavijestio da su zatražili od crnogorskog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori od "galopirajuće diskriminacije kojoj je već duže vremena izložen".

Kako se navodi u otvorenom pismu od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda je zahtjevano da se izjasni po pitanjima – da li je jedino srpski narod izopšten iz zvaničnog Ustava i da li su aktivnosti koje provodi Srpski nacionalni savjet na zaštiti sopstvenog identiteta protivne pozitivnom zakonodavstvu i najvišem pravnom aktu.

"Ovo Vam saopštavamo, gospodine predsjedniče, jer ste Vi glasnogovornik i predvodnik ničim izazvane satanizacije srpskog naroda koji u sve mučnijim uslovima živi u Crnoj Gori. Sa najodogovornijeg mjesta, predsjednika Vlade, sa svojim istomišljenicima, u kontinuitetu nemilosrdno ponižavate i satirete sopstveni narod, sa ciljem da mu strahom i silom nametnete promjenu identiteta", kažu iz Srpskog nacionalno Savjeta.

U tom pravcu, ističu da su namjere premijera očigledne.

"Proglasili ste više od 30 posto građana Crne Gore (srpske nacionalnosti) neprijateljima sopstvene države, preimenovali ste srpski jezik, izopštili ćirilično pismo i čekate pogodan trenutak za progon Srpske pravoslavne crkve, sve u funkciji zatiranja srpskog identiteta i posebnosti u Crnoj Gori, zaustavili ste perspektivu mladim naraštajima srpskog naroda, ne dozvoljavajući im da svoju budućnost vide u Crnoj Gori ukoliko ne prihvate pravila promjene identiteta, za mandata Vaše Vlade nijedan javno deklarisani građanin Crne Gore srpske nacionalnosti nije mogao dobiti zaposlenje u državnim institucijama i u lokalnoj samoupravi koja je pod kontrolom aktuelne vlasti, nadredili  ste srpskom narodu manjinske narode u Crnoj Gori, pa zajedno sa njima kroz državne institucije i lokalnu upravu ponižavate i diskriminišete srpski narod, gotovo sva zakonska rešenja, predlagana od Vlade kojom Vi predsjedavate, donošena su na štetu srpskog naroda, ne bi li državna moć bila što efikasnija u realizaciji projekta asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce, ne sprovodeći zakonske obaveze, doveli ste do gašenja velikog broja srpskih organizacija i posebno srpskih medija, kako Vam ne bi bili smetnja u falsifikovanju očiglednih činjenica i sagledavanju realne stvarnosti, nastavili ste da podržavate i inspirišete medijsko izopštavanje srpskog naroda kako na Javnom servisu, tako i u Vama bliskim medijima. Već decenijama nema nijedne informacije o brojnim srpskim kulturnim dešavanjima ili promovisanju srpskih kulturnih poslenika, lično ste se u Prištini poklonili teroristima i zlikovcima i saopštili im da ste, protivno volji 85 posto građana Crne Gore, priznali lažnu državu Kosovo, čime ste ponizili državu Crnu Goru i srpski narod u njoj, u cilju realizacije Vaših zamisli, najnovijom zabranom ulaska srpskih intelekutalaca želite postaviti nepremostive granice između jednog naroda i pojačati pritisak na obespravljeni i poniženi srpski narod u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Srpskog savjeta.

Takvim odnosom, kako dodaju Marković i Vlada su izgubili svako povjerenje srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Pa Vam stoga osporavamo sve odluke donesene javno ili tajno vezano za položaj srpskog naroda i njegov status u Crnoj Gori. Srpski nacionalni savjet već osamnaest godina obilježava za nas važne datume oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije i Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, bez ijednog incidenta ili primjedbe na sadržaj tih isključivo kulturnih manifestacija. Sa svojim redovnim aktivnostima nastavićemo i dalje, po predviđenom programu održavanja manifestacija i do izjašnjavanja, po postavljenim pitanjima, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda", zaključuje se  u otvorenom pismu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.