U Zambiji pronađen  smaragd težak 1,1 kg vrijedan 2,5 miliona dolara
Smaragd Inkalamu, foto: Profimedia

U Zambiji pronađen smaragd težak 1,1 kg vrijedan 2,5 miliona dolara

Ogroman i izuzetno rijedak smaragd vrijedan 2,5 miliona dolara pronađen je u rudniku u Zambiji.Radi se o 5.655-karatnom dragom kamenu, teškom 1,1 kilograma, nazvanom Inkalamu, što znači "lav" na lokalnom Bemba jeziku.

Smaragd su pronašli geolog Debaprija Rakšit i rudar Ričard Kapeta 2. oktobra u najvećem svijetskom rudniku Kagem, koji je u većinskom vlasništvu kompanije "Gemfields" bazirane u Londonu, prenosi B92.

Imena dobijaju samo najveći i najvredniji dragulji. Smaragd Insofru, odnosno "slon", pronađen je 2010. godine, a imao je 6.225 karata. 

Inkalamu je gotovo dvostruko veći od najvećeg dijamanta na svijetu koji je nazvan Kulinan, a koji je pronaden 1905. godine u Južnoj Africi. 

Smaragd će biti prodat na privatnoj aukciji u Singapuru u novembru, a 10 odsto od ukupne sume će biti donirano za projekte zaštite divljih životinja u Zambiji i Mozambiku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.