Regionalna konferencija o ekonomskom položaju Romkinja u Beogradu
Konferencija o ekonomskom položaju Romkinja

Zadatak svakog društva da stvori samostalnost za žene

Regionalna konferencija o ekonomskom položaju Romkinja u Beogradu

Regionalna konferencija o ekonomskom položaju Romkinja u regionu Zapadnog Balkana, koju je organizovao projekat Integracija Roma 2020 Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) u saradnji sa Vladom Srbije i organizacijom CARE International Balkans, počela je danas u Beogradu.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, pod čijim je pokroviteljstvom organizovan ovaj skup, na otvaranju konferencije je rekla da je zadatak svakog društva - kako Srbije, tako i cijelog regiona - da stvori jednake mogućnosti za sve, uključujući ekonomsku samostalnost za žene, a posebno pripadnice romske populacije, saopšteno sa pomenute konferencije.

"Statistika u Srbiji nije pohvalna, ključni koraci ka ovom cilju su preduzeti usvajanjem ključnih dokumenata, a posebno sprovođenjem IPA projekata. Važnost je regionalnog pristupa u prevazilaženju problema sa kojima se suočava romska zajednica i osnaživanju Romkinja", kazala je Mihajlović.

 „Romkinje su najranjivija grupa i regionu i prijeko su potrebni prijedlozi kako obezbijediti njihovu ekonomsku samostalnost, tako da od rane dobi započnu sa obrazovanjem, a kasnije se zaposle te da same donose svoje odluke. Devet od deset mladih Romkinja uzrasta između 18 i 24 godine u cijelom regionu se ne školuju, ne pohađaju obuke, niti su zaposlene, kako se pokazalo u regionalnom istraživanju o položaju Roma za 2017. godinu, zbog čega postoji velika potreba da se ulaže u njihovo obrazovanje, zapošljavanje, ekonomsku samostalnost i osnaživanje,“ rekao je na otvaranju konferencije generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Svilanović je podsjetio da se obezbjeđivanjem jednakih šansi za Rome drugima ne oduzimaju mogućnosti, nego se mogućnosti koje su skrivenim ili čak otvorenim praksama diskriminacije, isključivanja i marginalizacije oduzete Romima njima sada vraćaju.

„Integracija Roma ne samo da je jedan od važnih prioriteta za region proširenja kao dio procesa pristupanja Evropskoj uniji već je to i potreba naših društava, jer se time smanjuju socijalna davanja i povećavaju prihodi od poreza,“ dodao je Svilanović.

Tokom dva dana više od 130 vladinih službenika, predstavnika organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija iz regiona imaće priliku da čuju podatke i više informacija o mjerama za poboljšanje položaja Romkinja po pitanju zapošljavanja u cijelom regionu, a posebno o pitanjima romskih zdravstvenih medijatora, uzrocima ekonomske zavisnosti, počev od ranog djetinjstva i mladosti (kao što su prepreke u obrazovanju, rani brakovi i trudnoće), nedostatak profesionalne orijentacije, dječiji rad i prosjačenje te rana socijalizacija devojčica Romkinja, stoji u saopštenju.

 Konferencija pod nazivom „Ekonomska (ne)zavisnost Romskih žena: izazovi i rani uzroci“ baviće se uzrocima i posljedicama ekonomske (ne)zavisnosti romskih žena u ranom djetinjstvu i mladosti, kao i multidimenzionalnom diskriminacijom na osnovu pola i etničkog porijekla, te će se predložiti dalji koraci radi djelotvornijih politika zapošljavanja Romkinja u privatnom i javnom sektoru, navodi se u saopštenju.

Mateja Norčič Štamcar, zamjenica šefa EU Delegacije u Srbiji istakla je ovom prilikom da je pitanje integracije Roma od izuzetne važnosti za Srbiju i sve ostale u regionu kao i zemlje članice EU, te da će radi ostvarenja trajne promjene po ovom pitanju u Srbiji i regionu EU nastaviti da pruža finansijsku podršku.

Među govornicima na konferenciji su i ministar bez portfelja Aksel Ahmedovski zadužen za sprovođenje Strategije za poboljšanje položaja Roma u Makedoniji, regionalna direktorka organizacije CARE International Balkans Sumka Bučan, direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis kao i zvaničnici ministarstava ekonomija iz regiona i predstavnici organizacija civilnog društva koji se bave Romima i rodnim pitanjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.