OVO je najbolja hrana za one koji puno sjede
Foto: Shutterstock

Nekretanjem se pojačava osjećaj gladi

OVO je najbolja hrana za one koji puno sjede

Ukoliko zbog posla dobar dio dana provodite u kancelariji, sigurno ste svjesni da dugotrajno sjedenje ostavlja nezdrave posledice na vaše tijelo.

Tokom dugog sjedenja, pojačava se osjećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak.

Sve to može da se riješi odgovarajućom hranom. 

Ananas 

Pored banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Prije svega bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i djeluje inflamatorno. Pored toga, jedan dio ananasa pokriva cjelokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunološki sistem. 

Ananas jesti sa piletinom i karijem, u jutarnjem jogurtu ili u mješavini sa bananama ili mangom. 

Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje zapaljenske procese u tijelu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako da ga koristite: uz salatu, za pečenje ribe ili povrća.

Kurkuma

Osim intenzivne narandžaste boje, kurkuma ima sjajan efekat na cijelo tijelo. Ovaj začin, između ostalog, liječi zapaljenja u tijelu i štiti od Alchajmerove bolesti. Naučnici su otkrili da sa ovim korijenom možete zamijeniti najviše sat vremena sporta. Svakog dana trebalo bi da pojedete bar malo kurkume ukoliko dugo sjedite na poslu i ne bavite se sportom redovno.

Kurkumu uz palačinke, sa pirinčem i povrćem ili u kolačima.

Jagodičasto voće

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice: male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju zapaljenske procese u tijelu, zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Pored toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tijela i za ubrzavanje metabolizma. 

Avokado

Ova biljka ima najveći procenat masti ali ga ne treba brisati iz menija. Njegove nezasićene masne kisjeline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena. 

Kako jesti avokado: začinjen solju i biberom, možete ga napuniti rastopljenom tamnom čokoladom ili uživati u salati.

Masna riba

Losos ili jegulja - ove ribe sadrže masne omega 3 kisjeline koje tijelo ne može samo da proizvede. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primjer, za metabolizam i protiv zapaljenja.

Jesti ih u sosu od paradajza ili na roštilju.

Orašasti plodovi

Orasi takođe sadrže masne omega 3 kisjeline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno, da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Bademe jesti kao jutarnji musli, slane.

Bijeli luk

Bijeli luk reguliše nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu. Da biste osjetili efekat, svakodnevno morate jesti jedan češanj. Neprijatan dah se može ukloniti čašom mlijeka ili žvakaćom gumom.

Super žena

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.