Policijska tortura u Ulcinju - Zeković: Policajci priznali izvršenje više krivičnih djela
Foto:Screenshot

Policijska tortura u Ulcinju - Zeković: Policajci priznali izvršenje više krivičnih djela

Upotreba sredstava prinude u Upravi policije ocijenjena je opravdanom a policijski službenici tek kasnije pred tužiocem priznali izvršenje više krivičnih djela, kazao je član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković komentarišući prekomjernu primjenu sile tokom racije u Ulcinju.

Građanski pokret URA danas je medijima dostavio snimak  do kojeg je došao a na kojem se, kako se navodi u saopštenju, jasno vidi skandalozno prekoračenje sile policijskih službenika prilikom racije u Ulcinju u junu prošle godine

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Zeković za Portal RTCG kaže da su policajci priznali da su prekoračili ovlašćenja.

Savjet, kako je kazao, brine činjenica da prekoračenje policijskih ovlašćenja nije provjereno i razmatrano u samom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

"Savjet je konstatovao da nadležni starješina, u konkretnom slučaju, nije podnio predlog za pokretanje disciplinskog postupka. Ocijenio je i da nije dovoljno što je sa događajem upoznat nadležni tužilac već da su do izražaja morali i trebali doći unutrašnji kapaciteti MUP-a", kazao je Zeković.

Aktivnosti koje preduzima tužilaštvo, dodaje Zeković, na bilo koji način ne predstavljaju smetnju da se konkretnim događajem pozabave unutrašnja kontrola policije i interni disciplinski tužilac.

"Činjenica da je upotreba sredstava prinude u Upravi policije ocijenjena opravdanom a policijski službenici tek kasnije u postupku priznaju izvršenje više krivičnih djela ozbiljno narušava kredibilitet Uprave policije i MUP Crne Gore", ističe Zeković.

Savjet, kako dodaje, ne isključuje mogućnost da je od početka postojala jasna namjera da se policijski službenici, iz određenih razloga, oslobode svake vrste odgovornosti na što, kako je kazao, ukazuje više činjenica.

"Osnovni sud u Ulcinju donio je, još 7. marta 2018, Rješenje kojim je usvojio sporazum o priznanju krivice koji je zaključen između tužilaštva i tri okrivljena policijska službenika.U rješenju je navedeno da je V.B. priznao da je počinio sedam krivičnih djela zlostavljanje, M. R. da je priznao da je počinio četiri krivična djela zlostavljanje i Z.P. jedno krivično djelo zlostavljanje", kazao je član Savjeta za Portal RTCG.

Zeković podsjeća da je advokat oštećenih građana uložio žalbu.

"Jer su kazne koje su predviđene sporazumom uslovne osude i ne odgovaraju svrsi izricanja krivičnih sankcija što nije u skladu sa interesima pravičnosti", zaključio je Zeković.

Izvor: RTCG

 

 

Komentari

Komentara: (1)

lakat

31. 10. 2018 - 14:33

Barani znaju koliko zla je ovaj tandem Bakovic-Milicevic u Baru zadnjih 10 godina napravio. Koliko su nevinih gradjana namjestili, koliko su privrednicima inspekcije poslali i koliko su novca od obezbjedjivanja lokala i slanja racija konkurenciji uzeli, a tek koliko su svjesno laznih informacija proslijedili. Pravda je spora ali stize polako
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.