CKM: Šta ako neko na himnu ustane pa sjedne?
Foto:CKM

Dostavili amandmane na izmjene zakona

CKM: Šta ako neko na himnu ustane pa sjedne?

Crnogorska kulturna mreža dostavila je poslanicima Skupštine CG, Prijedlog amandmana izmjena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore. Predložili su da iznos kazne za prekršaj funkcionera bude znatno veći od prekršaja fizičkog lica ali i da se preciznije definiše kako se izvodi himna.

Ckm predlaže da se Zakon nazove „Zakon o državnim simbolima“, da Etalon Grba, etalon Zastave i notni zapis Himne utvrđuje Vlada Crne Gore  da zastava bude istaknuta na zgradama vaspitno obrazovnih institucija, na zgradama u kojima se nalaze organi lokalnih samouprava, javnih ustanova i javnih preduzeća, privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu, vaspitno-obrazovnih ustanova čiji je osnivač država, odnosno lokalna samouprava, ali  i na zgradama u kojima se nalaze prostorije političkih partija koje djeluju u državnom i lokalnim parlamentima. CKM predlaže da se izvođenje himne isprati u stojećem položaju te i da se građani zakonski obavežu da izvođenje himne isprate uz pristojno ponašanje bez uzvikivanja,verbalno i/ili gestikulativno neprimjerenog i/ili uvredljivog ponašanja.

Predsjendik CKM Aleksandar Damjanović kazao je na današnoj pres konferenciji  da smo jedna od rijetkih država u svijetu  koja u 21. vijeku nije uspjela da uspostavi primjenu kaznenih odredbi za nepoštovanje državnih simbola.

"Punih devet godina, od svog osnivanja pa do danas, naša organizacija u državnim institucijama i političkim partijama nije uspjela da pronađe adekvatnog partnera na temu izmjene i dopuna ovog zakona.Očigledno je da nije postajala politička volja ili to možda  nekome u državi nije odgovaralo da se, po našem mišljenju, najznačajniji Zakon počne primjenjivati na pravi način. Upravo takav pristup primjeni ovog zakona doveo je do polemike u vezi sa državnim simbolima koja je, složićete se, nanosila ogromnu štetu ugledu naše države.Možete zamislit koliko neko treba da bude neodgovoran prema svojoj državi kada mu je bilo potrebno gotovo 13 godina da prizna da postojeći Zakon nije dobar i da ga treba izmijeniti, kako bi se konačno stalo na kraj nepoštovanju države", kazao je Damjanović.

Smatra da bi bilo lijepo kada bi državne institucije, a posebno njihovi rukovodioci shvatili da se država ne brani, i ne jača retorikom, već konkretnim djelima, što do sada nije bio slučaj.

On je istakao da su od 2006. godine pa do danas upravo funkcioneri su bili ti koji su najviše kršili Zakon.

Kritikovao je i to što nadležne institucije nijesu sankcionisale ismijavanje Vladinog prijedloga za izmjene zakona na društvenim mrežama te iskazao zabrinutost zbog negativne kampanje dijela javnosti koji osporava namjeru Vlade da se postojeći Zakon izmijeni i time stane na kraj neodgovornom odnosu prema državnim simbolima.

Iako je pozdravio namjeru Vlade da se  postojeći Zakon izmijeni, iznenađen je da CKM niko iz Ministarstva kulture nije pozvao da učestvuju u pisanju prjiedloga izmjene i dopuna Zakona, budući da se ta organizacija ovom materijom bavi devet godina.

"Mišljenja smo da je nedopustivo da jedna ozbiljna institucija kakva je Vlada Crne Gore predloži izmjene Zakona koje i dalje ostavljaju prostora zanjegovo nepoštovanje, nevodeći pritom   računa o poštovanju Ustava. Oni koji su radili na pisanju prijedloga amandmana morali su da znaju da Crna Gora po ustavnom uređenju od 2007. godine više nije Republika.Nijesu predložene  ni obavezne izmjene koje proizilaze donošenjem Zakona o državnim i drugim praznicima, iz kojih proiziliazi izmjena imena ovog zakona, koji treba da nosi naziv Zakon o državnim simblima", naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, iz Vladinog prijedloga se pokušava izbjeći odgovornost državnih funkcionera, što u prijedlozima CKMa nije slučaj.

"Naime, amandmanom koje smo dostavili poslanicima u dijelu kaznenih odredbi predviđena je odgovornost funkcionera za upotrebu državnih simbola koji su oštećeni ili izgledom nepodobni za upotrebu, kao i da iznos kazne za njihov prekršaj bude znatno veći od prekršaja fizičkog lica.Na primjer, ako je ispred zgrade Skupštine Crne Gore istaknuta pohabana zastava, odgovornost za to treba da snosi isključivo predśednik Skupštine, a ne neko drugi", rekao je Damjanović i najoštrije osudio, kako je kazao,  “sramnu” odluku Brajovića, da iz službene upotrebe izbaci jotovanu varijantu crnogorskog jezika.

Izmjenama i dopunama Zakona, kako je naveo,trebalo je predvidjeti da isticanje zastave bude obavezno ispred vaspitno-obrazovnih ustanova, jer se na taj način podiže patriotski odnos kod mladih.

"Takođe, na isti način trebalo je definisati kako se ističe zastava na jarbolu i koplju, što smo mi predviđeli, vođeni brojnim primjerima đe imamo zastave na kojima je Grb naopako okrenut", kazao je predsjednik CKMa.

Primijetio je da je najviše polemike u javnosti  izazvalo obrazloženje predlagača izmjene i dopuna Zakona koje se odnose na način izvođenja himne. Podsjetimo, izmjenama Zakona predviđene su kazne fizičkim licima zbog neustajanja na himnu od 300 do 2000 eura.

"U prijedlozima amandmana trebalo je preciznije definisati kako se izvodi himna. Jer prema prijedlogu Ministarstva, recimo  građanin može da ustane na intoniranje himne i da zviždi, ili da ustane pa nakon par sekundi śedne, i da time nije u prekršaju. Takođe, u istom članu nije precizno objašnjeno   ko je izuzet od ustajanja. Mislimo da je pojam “osoba sa invaliditetom” dosta širok jer postoje i osobe sa invaliditetom koje su u mogućnosti da stoje,što je složićete se veliki propust", kazao je Damjanović.

CKM je, dodao je, amandmanom za izmjenu Člana 24 postojećeg zakona jasno definisao na koji se način odaje počast himni i ko je izuzet od ustajanja.

Ta organizacija je predložila i isticanje zastave ispred svih prostorija političkih partija koje djeluju u državnom i lokalnim parlamentima.

"Jer ako političke partije, ma kako se one zvale, mogu da primaju novac od države za svoj rad, onda bi bilo logično da i državnu zastavu istaknu ispred svojih prostorija", naglasio je predsjendik Ckm-a.

004A4319

Sa press konferencije, Foto:CKM

"Ukoliko bude postajala njihova spremnost da se oni  prihvate dobićemo kvalitetan Zakon, koji više neće davati prostora za zloupotrebu državnih simbola.Vjerujemo da nakon usvajanja izmjene i dopuna ovog Zakona građanin ne treba da izigrava neku vrstu narodski rečeno “ špijuna”, već je samo potrebno da nadležne državne institucije rade na njegovoj primjeni.Crnogorska kulturna mreža imala je moralnu obavezu prema državi, da poslanicima uputi prijedloge amandmana za koje nažalost nijesmo sigurni da će biti i prihvaćeni, jer znamo da narodni predstavnici u Parlamentu ne razmišljaju po sopstvenom nahođenju, već to rade po partiskoj direktivi.Ja se ipak nadam da će poslanici, koji od države dobijaju razne benefite i zarade koje su nezamislive za prosječnog građanina, imati makar malo odgovornosti prema državi i predložiti na usvajanje naše amandmane i na  taj način zaustaviti  dalju zloupotrebu državnih simbola.Stoga, najveću odgovornost za to kakav ćemo na kraju Zakon dobiti imaće, upravo poslanici, jer od njihove smjelosti zavisi kvalitet ovog Zakona", rekao je Damjanović.

Nakon bavljenja ovom problematikom proteklih devet godina, poručuju da su državne institucije svojom neodgovornošću doprinijele da danas prema državnim simbolima, Crnoj Gori  i 21. maju imamo odnos kakav ne dolikuje državi sa ponosnom tradicijom i istorijom.

"Prema našem mišljenju, državne institucije napravile su sistemsku grešku jer je sa  sankcionisanjem svih onih koji ne poštuju državne simbole i Crnu Goru trebalo početi već 22. maja 2006. godine, a ne trinaest godina kasnije.Ne možemo govoriti o poštovanju državnih simbola, a da ne spomenemo negativnu kampanju koju vode lokalne samouprave u kojima vlast vrše političke partije prosrpske orjentacije u Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Plužinama i Beranama, đe  se radi na satanizaciji i nipodaštavanju crnogorskog identiteta.Nažalost državne institucije na ovakva činjenja i dan danas ćute, a čak šta više, Patrijarhu SPC koji negira postojanje crnogorske nacije, Vlada obezbjeđuje službenu pratnju koja se  naravno plaća novcem građana", rekao je Damjanović koji je upozorio da i dalje budućnost suverenosti Crne Gore zavisi od rezultata parlamentarnih izbora, tako da i dalje  predstoji  velika borba za očuvanje tekovina 21.maja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.