Putinov režim ima dosta alata za podjelu crnogorskog društva
Januš Bugajski

Može da organizuje ili izazove nasilje tako što će podstaći etničke, socijaln, vjerske sukobe

Putinov režim ima dosta alata za podjelu crnogorskog društva

Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora 2016, jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija. Na primjer, može da organizuje ili izazove nasilje tako što će podstaći etničke, socijalne i vjerske sukobe u cilju podjele crnogorskog društva, kaže u intervjuu Pobjedi američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

EU je, istče on, uvijek sporo prihvatala nove članove sa Balkana, to je sada pogoršano zbog tri faktora.

“Prvo, Unija je opterećena svojim unutrašnjim problemima, uključujući i pregovore za Bregzit, tako da se manje bavi državama aspirantima. Drugo, uspon populističkih i nacionalističkih partija podriva jedinstvo EU i dovodi u pitanje njegove buduće pravce. Na kraju, raspoloženje javnosti u Uniji je pod uticajem ksenofobije i antiimigracije, a to se ogleda u protivljenju daljem proširenju EU”, kazao je Bugajski.

Crna Gora je ušla u NATO i nada se da će uskoro postati dio EU. Bugajski navodi da se Evropska unija usmeno obavezala da će pridružiti sve države Zapadnog Balkana i Crna Gora je vjerovatno najbolji kvalifikovani pretendent.

“Ipak, proces pristupanja je spor i pod uticajem političkih dešavanja unutar Unije. Predstojeći izbori za Evropski parlament u maju 2019. će pomoći da se razjasni šta možemo da očekujemo od budućih odluka EU. Ali, bez obzira na nedoumice u Uniji, Crna Gora mora da nastavi da vodi institucionalne i pravne reforme i da promoviše svoj demokratski i ekonomski razvoj”, istakao je on za Pobjedu.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike ističe da je Moskva odlučna da region održava nestabilnim.

“Cilj je da zadrži zemlje izvan NATO-a i EU, ili da stekne uticaj nad nacionalnim vladama, čak i ako su one članice obje organizacije. Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora, jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija. Na primjer, može da organizuje ili podstiče etničke, socijalne i vjerske sukobe u cilju podjele crnogorskog društva i izazivanja nasilja”, ocijenio je Bugajski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.