Ljekari će pacijentima prepisivati dodatnu terapiju- odlazak u muzej
Foto: Rojters

Ima smirujuće efekte u liječenju depresije, stresa i anksioznosti

Ljekari će pacijentima prepisivati dodatnu terapiju- odlazak u muzej

Posmatranje umjetničkog djela može pozitivno uticati na kognitivne sposobnosti pacijenta i moglo bi imati smirujuće efekte u liječenju depresije, stresa i anksioznosti.

Ljekari u Kanadi uskoro će moći u sklopu pilot projekta da pacijentima prepišu kao dodatnu terapiju odlazak u muzej, prenosi B92.

Udruženje frankofonih ljekara Kanade i Muzej primijenjenih umjetnosti u Montrealu pokrenuli su pilot projekat da pacijentima koji boluju od raznih fizičkih i mentalnih bolesti omoguće da osjete blagotvorna dejstva umjetnosti besplatnom posjetom muzeju.

Ljekari će tokom pregleda i ukoliko to smatraju potrebnim davati "recepte" za odlazak u muzej. 

Predstavnica montrealskog muzeja Nikol Paran je rekla da umjetnost može pozitivno da utiče na zdravlje. 

Prema njenim riječima, posmatranje umjetničkog djela može pozitivno da utiče na kognitivne sposobnosti pacijenta i moglo bi da ima smirujuće efekte u lečenju depresije, stresa i anksioznosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.