15 godina kuvaju starijima koji sebi ne mogu priuštiti pristojan obrok
15 godina pripremaju obroke za starije

Značajna pomoć najstarijim građanima Bara

15 godina kuvaju starijima koji sebi ne mogu priuštiti pristojan obrok

Caritas Barske nadbiskupije obilježava 15 godina rada kuhinje u kojoj se pripremaju obroci za starije osobe sa područja opštine Bar koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Za to vrijeme pripremljeno je preko 50 hiljada obroka.

 Topao ručak svakog radnog dana već 15 godina priprema se u Caritasovom centru na Biskupadi u Baru starijim osobama koje ga sebi ne mogu same priuštiti.

"U kuhinji koja je opremljena profesionalnom opremom i u kojoj sa ljubavlju kuvaju naše Vera i Rozalija pripremilo se za ovo vrijeme preko 50.000 obroka za naše najstarije sugrađane koji se nalaze u stanju socijalne potrebe ili im je zdravlje u većoj mjeri narušeno. Topli obrok koji se priprema u Caritasovoj kuhinji je dostupan korisnicima u našem centru a onim korisnicima koji nisu u stanju da zbog narušenog zdravlja dođu u centar obrok se svakodnevno distribuira do njihovih domova", naglasili su iz te Caritasa.

"U oskudici u kakvoj živim već godinama, sama sebi prepuštena, bez hrane u frižderu koju bi mogla da spremim ali i bez snage u nogama da stojim pored šporeta, obrok koji svakodnevno dobijam od Caritasa znači mi mnogo i jedina je podrška koju imam u ovim teškim danima", priča korisnica Caritasove usluge toplog obroka za stare Sojka Karanikić.

Iz Caritasa naglašavaju da polazeći od činjenice da svi zaslužujemo dostojanstven život i da svi treba da imamo jednake šanse i mogućnosti, godinama se zalažu  za unaprijeđivanje života onih kojima to najviše treba i koji se nalaze na samim marginama našeg društva.

"Starija lica su jedna od najugroženijih kategorija osoba u našoj zemlji, i zato Caritas već dvadest godina realizuje različite aktivnosti kako bi unaprijedio kvalitet njihovog života. Usluga pripreme toplog obroka dio je programa -Njega starih lica-i taj servis podrške starima se realizuje od 2003. godine odnosno od momenta kada je opremljena kuhinja u našem centru. Obroci koji se tu pripremaju namjenjeni su prvenstveno starim licima, ali tokom ovih 15 godina nebrojano mnogo puta pripremljena je tu i hrana svima onima koje je gladne i žedne put nanio u naš centar. Ipak svjesni činjenice da je najteže starima koji zbog svog veoma lošeg zdravlja ne mogu doći da pojedu svoj ručak u centar, razvijena je usluga distribucije toplih obroka", dodali su.

"Ručak smo svakodnevno već godinama dobijali moj muž i ja, kako smo oboje bili lošeg zdravlja i u lošem finansijskom položaju, ta nam je pomoć od prvog trenutka mnogo značila", priča Sojka.

Ona kaže da su u teškim trenucima ona i njen suprug bili jedno drugom velika podrška, a kada je on umro prije godinu ipo dana ona je ostala sama i od tada osjeća još više zahvalnost zbog ove vrste pomoći:

"Kako čovjek da se od jedne male skromne penzije snađe i pregura mjesec kad posle plaćanja računa nema ni za osnovne namirnice. Jelo koje mi dođe spremljeno znači mi mnogo, kako zbog toga što nemam novca da sama sebi kupim hranu tako i zbog toga što je i moje zdravlje narušeno i što više nemam ni snage da stojim i kuvam. Koliko god puta da kažem hvala znam da je malo", priča  korisnica Caritasa.

Koordinator aktivnosti Caritasa Barske nadbiskupije, Marko Đelović, objašnjava kako bi se broj obroka koji se pripremaju mogao povećati ali kao i za realizaciju svih ostalih aktivnosti potrebne su donacije:

“Caritasova kuhinja je pokrenuta na osnovu prepoznatih potreba u našoj zajednici sa ciljem da unaprijedi kvalitet života starijih osoba i osoba koje žive u stanju socijalne potrebe i da, onima koji nisu u stanju da to urade na drugi način, obezbijedi makar jedan topli obrok tokom dana. Caritasova kuhinja se nalazi u Caritasovom centru, u za to namjenski napravljenom prosotoru. Trenutno se u kuhinji priprema 30-tak obroka, dok je projektovani dnevni kapacitet kuhinje višestruko veći. Broj obroka koji se u kuhinji priprema direktno zavisi od donacija koje su na raspolaganju za ovaj servis, pa u tom smislu i pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu ovaj servis kako bi mogli povećati broj obroka i time obuhvatili veći broj korisnika”, zaključuje on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.