Velika akcija u Albaniji: Droga, političari, tragovi novca...
Ilustracija

Narko-bosovi u Albaniji godinima bili nedodirljivi

Velika akcija u Albaniji: Droga, političari, tragovi novca...

Narko-bosovi u Albaniji su godinima bili nedodirljivi, a njihova sprega sa politikom je jaka.

Zbog toga je bilo opasno povesti istragu protiv jednih i drugih. Sada je to počelo da se mijenja - jednom velikom akcijom policije, piše Dojče vele.

"Uzbuđenje je bilo veliko: Albanski ministar unutrašnjih poslova Fatmir Džafaj je novinarima prvo samo rekao da ne isključuju svoje mobilne telefone. A onda je početkom sedmice stigla vijest da je sprovedena velika akcija protiv narko-bandi koje imaju veze sa političarima, u 12 gradova, trajala je tri dana, 1.500 policijaca, pretreseno je više od 100 stanova, nađeno 182,5 kilograma opijuma, uhapšeno 27 osoba, među njima i tri policajca. Za šest osoba se još uvijek traga. Razbijene su četiri narko-bande koje su sarađivale i internacionalno organizovale čitav posao - proizvodnju, prodaju i šverc narkotika, kao i pranje novca”, navodi se. 

To je bila jedna od najvećih operacija te vrste u Albaniji

“Državno tužilaštvo Albanije je prije mjesec dana podnijelo krivičnu prijavu i policiji dostavilo čitavo brdo dokaza. Riječ je o hiljadama sati prisluškivanih telefonskih razgovora, video snimaka, izvještaja tajnih istraga na licu mjesta, snimaka dronom i hiljadama stranica korespodencije osoba i institucija u Albaniji i inostranstvu”, piše Dojče Vele. 

Ne samo droga, nego i trag novca 

Istraga je isplela mrežu oko laboratorije u mjestu Has na sjeveru Albanije gdje se proizvodio heroin, da bi se potom švercovao u EU. 

“Praćena je distrubucija droge, ali i tokovi novca. Utvrđeno je da se masovno kupuju skupi placevi na omiljenim turističkim odredištima Albanije, a tužilaštvo kaže da se to radilo uz pomoć visoko pozicioniranih političara. Tako je među uhapšenima i Arben Ndoka, bivši poslanik vladajuće Socijalističke stranke. Novinar Artan Hodža optužuje Ndoku da je svoju političku moć zloupotrebljavao za falsifikovanje dokumenata i kupovinu placeva u javnom vlasništvu - nepostojeći vlasnici su placeve jeftino kupovali i potom ih skupo prodavali. Ta praksa je već u martu dovela do hapšenja dvanaest službenika državne i komunalne uprave: oni su osumnjičeni za primanje mita i s tim u vezi otuđivanje oko 235 000 kvadrata javnih površina na području oko Leša, na obali Jadrana. Među uhapšenima su kako članovi vladajuće stranke tako i opozicije”, navodi se. 

Do sada nedodirljivi 

Bivši generalni direktor albanskih zatvora Arben Čuko se sumnjiči za veze sa grupom Šijaku, jednom od četiri bande koje je policija sada razbila. 

“I on je bivši poslanik vladajućih socijalista. Istraga mu prebacuje da je jednog člana Šijake, koji je u zatvoru zbog ubistva, na molbu narko bande premjestio u drugi zatvor, i za to dobio novac i jedan auto. Do sada su u Albaniji politički i državni funkcioneri bili nedodirljivi, čak i kada je javna tajna bila da su umiješani u korupciju ili i aktivno učestvovali u švercu droge. Prema podacima kancelarije UN za borbu protiv kriminala i narkotika (UNODC) za 2017. godinu, albanske narko bande su na prvom mjestu na svijetu po švercu marihuane i heroina, a na trećem po trgovini kokainom”, dodaje Dojče Vele. 

Ipak, uspješno razbijanje lanca droge i hapšenja ove sedmice bude nadu da bi to uskoro moglo da se promijeni, te da će i visoki funkcioneri morati da se nađu pred licem pravde - ako su umiješani u poslove sa drogom. 

“Ovo nije šou, nego realna borba protiv organizovanog kriminala," tvitovao je albanski ministar unutrašnjih poslova poslije ove akcije i najavio da se borba nastavlja. 

Saradnja sa Njemačkom 

Vjerovatno nije slučajnost da se ova akcija desila neposredno poslije posjete predsjednika njemačke Savezne policije Ditera Romana Tirani. 

“Jer, albanska policija je u februaru u luci Drač zaplijenila 613 kilograma kokaina. Pošiljka iz Kolumbije, skrivena u gajbama sa bananama imala je kao krajnje odredište Nemačku. Tri mjeseca kasnije policija u Bavarskoj je zaplijenila 1,8 tona kokaina, opet sakrivenih među bananama. Poslije hapšenja u Bavarskoj, njemačka policija je istragu vodila i u Albaniji. Diter Roman je potom albanskim vlastima zauzvrat obećao veću pomoć i bolju razmjenu informacija između policijskih ustanova obe zemlje, a sve to u borbi protiv organizovanog kriminala”, zaključuje se.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.