Dominacija atletičara iz Kenije na Podgoričkom maratonu, Perunović treća(FOTO)
Foto: AA

Rekordan broj takmičara

Dominacija atletičara iz Kenije na Podgoričkom maratonu, Perunović treća(FOTO)

Atletičar iz Kenije Abel Kibet Rop pobjednik je 25. internacionalnog Podgoričkog maratona. Kibetu je ovo treća uzastopna pobjeda na Podgoričkom maratonu. Crnogorska rekorderka Slađana Perunović i ove godine osvojila je bronzanu medalju.

Kibet je 42 kilometra i 195 metara dugu stazu Podgorica - Golubovci - Tuzi - Podgorica prešao je za dva sata, 19 minuta i 28 sekundi. On je prvi maratonac koji je tri puta uzastpno slavio u Podgorici. 

"Zadovoljan sam pobjedom, posebno što sam uspio da treći put budem najbrži u Podgorici. Bilo je teže nego prethodne dvije godine zbog kiše i loših vremenskih uslova. Da nije bilo lošeg vremena i rezultat bi bio mnogo bolji”, rekao je Kibet Rop. 

2018102823313685638519064Web

Foto:AA

Njegov sunarodnik Hosea Kiplagat Tui osvojio je drugo mjesto sa rezultatom dva sata, 19 minuta i 34 sekunde, a dominciju Kenijaca upotpunio je Mark Kičumba Rotič osvajanjem trećeg mjesta (2:20,38). 

Najbolji crnogorski maratonac bio je Baranin Dragoljub Koprivica, koji je sa rezultatom dva sata, 44 minuta i 32 sekunde završio na desetom mjestu. 

U konkurenciji maratonki Kenijka Rut Čmisto Matebo do trijumfa došla je u vremenu dva sata, 40 minuta i 32 sekunde. 

2018102823313685638519062Web

Rut Čmisto Matebo, foto:AA 

Njena sunarodnica Helen Džipkosgei Kimutai bila je druga (2:45,11), dok je treće mjesto, kao i prošle godine, pripalo crnogorskoj rekorderki Slađani Perunović (2:53,26). 

U konkurenciji polumaratonaca, koji su trčali od Danilovgrada do Podgorice, u obje discipline slavli su kenijski atletičari. 

Kod polumaratonaca pobijedio je Evans Kipngetič Tanui u vremenu sat, pet minuta i 12 sekunde. On je slavio ispred sunarodnika Metjua Koskegija (1:08, 12) i Stenlija Kirputa ((1:10, 19). 

Kod polumaratonki pobijedila je Kenijka Rut Nundu Mbata sa rezultatom sat, 13 minuta i 57 sekundi.

Višestruka pobjednica maratona i polumaratona u Podgorici, Olivera Jevtić bila je druga (1:17,35), a treća Kenijka Rut Vandžiu Muti (1:18,56).

2018102823313211138509518Web

Foto:AA

Na današnjoj manifestaciji, u maratonu i polumaratonu, učestvovao je ukupno 691 takmičar iz 41 države. 

Računajući i trke zadovoljstva na 5.000 i 8.000 metara nastupilo je 1.126 trkača. 

Kao i prethodnih godina, maratonci će proći kroz podgorička mjesta Golubovce, Mataguže i Tuzi. 

Na maratonu su učestvovali predstavnici Crne Gore, Albanije, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Danske, Etiopije, Estonije, Indije, Italije, Kenije, Kine, Kosova, Letonije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Francuske, Holandije, Hrvatske, Češke, Švedske i Španije. 

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat. Član je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru. Ove godine će rezultati sa maratona takmičarima omogućiti dostizanje norme za učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se naredne godine održati u Kataru. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.