Evo kako da spriječite vaginalne infekcije
Ilustracija

Intimana njega

Evo kako da spriječite vaginalne infekcije

Život nije fer - čak 50 posto žena ima infekciju urinarnog trakta (ili gljivične infekcije), od kojih se čak 70 posto zapaljenja ponovi iste godine. A šta to znači? Dakle, osjećate neprijatan osjećaj peckanja i svraba koji se javlja kada bakterije putuju duž uretre.

Infekcije urinarnog trakta se mogu spriječiti redovnom higijenom, inače uvjek je dobro (i ispravno) obrisati se - napred-nazad - i posle seksualnog odnosa uvjek izvršiti uriniranje jer se tako spiraju štetne bakterije koje bi inače mogle da dospiju u uretru. Postoji još jedan način da se spriječi ili smanji mogućnost vaginalnih upala. A to je... PIJTE VIŠE VODE!

Istraživači su tokom 12 mjeseci proučavali 14 žena koje su patile od infekcija urinarnog trakta i konzumirale manje od 1,5 litara vode dnevno.

Polovini ovih žena zatraženo je da piju dodatni 1,5 litar (ukupno 3 litra) vode dnevno. Nakon godinu dana, prva grupa koja je konzumirala samo 1,5 litar vode dnevno, prijavljeno je 216 vaginalnih upala (prosječno 3.2 po osobi), dok je druga grupa, koja je konzumirala do 3 litra vode dnevno, imala ukupno 111 vaginalnih zapaljenja (prosječno 1,7 po osobi).

"Povećan unos vode u organizmu je efikasna antimikrobna zaštita od ponovljenih infekcija, naročito kod žena u periodu prije menopauze, kada se obično piju male količine vode dnevno," rekli su autori studije, ali i napomenuli da će biti neophodno da se uradi više istraživanja, kako bi tačno utvrdili koliko će dodatne količine vode pomoći pri manjim vaginalnim upalama.

Ženski Magazin

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.