DRI: Opština Berane da prinudno naplati dugove za porez

DRI: Opština Berane da prinudno naplati dugove za porez

Državna revizorskam institucija dala je pozitivno uslovno mišljenje na završni račun budžeta Opštine Berane za 2017. godinu.

Izvještaj DRI, koji je juče objavljen na njenom sajtu, radili su članovi senata Zoran Jelić i Nikola Kovačević.

Oni navode da je Opština donijela 20 hiljada rješenja o prinudnoj naplati duga za porez fizičkim licima vrijedna 1,9 miliona eura, ali da je naplaćeno svega 66 hiljada eura, kao i da je protiv pravnih lica pokrenuta prinudna naplata od 147 hiljada eura a da je naplaćeno 26 hiljada.

“Opština treba da u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji preduzima mjere prinudne naplate prema svim poreskim obveznicima koji nijesu izmirili poreske obaveze u propisanim rokovima. Takođe, u skladu sa Zakonom o svojinsko pravnim odnosima treba obavijestiti hipotekarne dužnike o početku namirenja potraživanja, vansudskom ili sudskom prodajom nepokretnosti opterećene hipotekom, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđjenju”, naveli su Jelić i Kovačević.

Oni su revizijom otkrili da uputstvo ove Opštine o radu trezora nije u potpunosti usklađeno sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ali ne navode bilo koje sporne sume.

Naveli su i da je bilo zapošljavanja bez saglasnosti Ministarstva finansija, kao i da su za vršioce dužnosti za rukovodeća mjesta postavljane osobe koje nijesu ispunjavali uslove za ta radna mjesta i da su takva v. d. stanja trajala više godina.

“Opština treba da u skladu sa članom 124 Zakona o lokalnoj samoupravi, u slučaju prestanka mandata licu koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra, odredi vršioca dužnosti do imenovanja, odnosno postavljanja, a najduže do šest mjeseci”, naveli su iz DRI.

Revizori su od Agencije za izgradnju i razvoj Berana tražili pojašnjenja za dostavljanje privremene situacije ali da nijesu dobili sve detalje koje su tražili.

“Agencija je dostavila pregled lokacija na kojima je rađeno, sa periodima rada, međutim, ni iz dostavljenog pregleda lokacija i putnih pravaca na kojima su izvedeni radovi, ne može se utvrditi šta je konkretno, koliko i u kojoj vrijednosti urađeno na pojedinom putnom pravcu. Revizijom je utvrđeno da prilikom izvođenja radova na održavanju čistoće javnih površina i drugih radova sadržanih u operativnom planu, opština ne određuje lice koje će da izvrši nadzor i prijem radova”, naveli su Jelić i Kovačević koji predlažu da Opština od preduzeća čiji je osnivač zahtjeva dostavljanje preciznih podataka, kao i da se navede ko vrši nadzor koji prati tok radova i vrši prijem izvršenih radova.

Revizori su naveli i da u pojedinim slučajevima klasifikacija prihoda i rashoda nije bila u skladu sa pravilnikom, kao i da evidencija pokretne i nepokretne imovine nije vođena po modifikovanoj osnovi iz pravilnika. Opštinska Direkcija za imovinu nije dostavila državnoj upravi za imovinu spisak imovine u predviđenom roku.

DRI je osporila dvije javne nabavke Opštine u 2017. godinu. Kod nabavke usluga za održavanje motornih vozila nije precizno definisan predmet nabavke, a kod kupovine udžbenika koji su dijeljeni djeci prihvaćena je ponuda čija je vrijednost veća od procijenjene vrijednosti iz poziva.

Zamjereno je i Ministarstvu finansija što je Opštini Berane smjernice za izradu budžeta dostavilo u julu 2016. godine, iako je zakonski rok bio do kraja maja.

DRI je Opštini dalo rok od 30 dana da im dostavi plan za realizaciju izdatih preporuka, kao i da u roku od šest mjeseci dostave izvještaj o sprovedenim radnjama po ovim dostavljenim preporukama. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.