Ozvaničena saradnja JUK Herceg Fest sa Muzejom grada Beograda i Centrom za kulturu Novi Sad

Ozvaničena saradnja JUK Herceg Fest sa Muzejom grada Beograda i Centrom za kulturu Novi Sad

Direktorica Javne ustanove kulture Herceg Fest, Gordana Porobić Krcunović, potpisala je danas protokole o saradnji sa direktoricom Muzeja grada Beograda, Tatjanom Korićanac i direktorom Kulturnog centra u Novom Sadu Bojanom Panajotovićem.

Ovo je prvi put da Herceg-Fest potpisuje protokole o saradnji sa drugim ustanovama kulture, koji neće biti puka formalnost već temelj za kulturnu razmjenu, istakla je Krcunović.

Podsjetila je da su, kao ustanova koja upravlja Kućom Iva Andrića, ovog ljeta imali sjajnu saradnju sa Muzejom grada Beograda i direktoricom Tatjanom Korićanac, te kazala da će se uspostavljeno partnerstvo dvije ustanove produbiti u budućnosti.

Direktor Kulturnog centra u Novom Sadu Bojan Panajotović rekao je da su počastvovani visokim nivoom prijema u Herceg Novom, te da današnji susret nije ”samo susret kulturnjaka”, već i prilika za reći da Srbi nemaju bližeg naroda od Crnogoraca, i obratno. Istakao je da su dva naroda upućena jedan na drugi i da u vijeku kulture, tehnologije i razumijevanja naše zemlje treba da budu ”prekrasno plodno tlo”.

On je podsjetio da je Kulturni centar Novi Sad već u Herceg Novom imao aktivnosti, te da je ovo ”treći biser u nizu crnogorskih bisera” sa kojima će sarađivati, s obzirom da već imaju potpisane sporazume sa Kulturnim centrom Podgorice i Kulturnim centrom Kotora.

Direktorica Muzeja grada Beograda, Tatjana Korićanac, je istakla dobru saradnju na organizaciji programa u Kući Iva Andrića. Kako je rekla, duboko vjeruje da će biti realizovano sve što je stavljeno u dana potpisani protokol.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja protokola o saradnji između novske, beogradske i novosadske ustanove kulture iskazao je i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, koji je kazao da će Generalni konzulat uvijek podržavati ovakve i slične aktivnosti u cilju razvoja saradnje između Srbije i Crne Gore.

Saradnja između ustanova kulture iz Herceg Novog, Beograda i Novog Sada neće ostati samo na papiru i razvijaće se u narednim godinama i decenijama, istakao je potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić -Pištalo je naglasila da je cilj unapređivanje saradnje između lokalnih ustanova kulture sa relevantnim ustanovama u regionu. Podsjetila je da je Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi potpisala sporazum o saradnji sa Narodnom bibliotekom u Kraljevu i najavila mogućnost potpisivanja sporazuma između Gradskog muzeja Mirko Komnenović sa Muzejom grada Beograda.

Protokoli o saradnji potpisani su u okviru “Oktobarskih dana”, koji se realizuju povodom Dana opštine Herceg Novog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.