Mnogi žele da usvoje bebu ostavljenu ispred crkve, nijesu pronađeni biološki roditelji
ilustracija

Mnogi žele da usvoje bebu ostavljenu ispred crkve, nijesu pronađeni biološki roditelji

Beba koja je prije 15 dana ostavljena na pragu crkve u Čajetini i dalje se nalazi na Odjeljenju neonatologije Opšte bolnice u Užicu, a tužilaštvo i policija do sada nisu uspjeli da pronađu biološke roditelje napuštenog mališana. U međuvremenu, mnoge porodice izrazile su želju da usvoje napuštenog dječaka, javlja Radio televizija Srbije.

Nema novih informacija o tome ko su biološki roditelji, ali je dijete dobro i zdravo. Centar za socijalni rad u Čajetini je preuzeo brigu o djetetu i oni će, ukoliko se roditelji ne predomisle i ne pojave, dječaku odabrati ime i u zakonskom roku upisati ga u matičnu knjigu rođenih.

U Centru za socijalni rad neprekidno primaju pozive građana koji se interesuju kako bi mogli da usvoje djete ali, kako kažu, za to postoji striktna procedura.

"Dijete ne može da ide na usvojenje dok situacija ne bude potpuno čista i dok biološki roditelji ne daju saglasnost. Ukoliko se roditelji ne pronađu, Centar za socijalni rad koji je nadležan treba da upiše dijete u knjigu rođenja, da mu ime i odluči šta je u najboljem interesu djeteta: usvojenje, hraniteljska porodica ili nešto treće", objašnjava načelnik sektora za brigu o djeci i porodici Dragan Vulević za RTS.

Iako mnogi građani vjeruju da je procedura usvojenja duga i komplikovana u Ministarstvu za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja kažu da je ona samo primjerena ozbiljnosti brige o djetetu.

"Mora da se prođe procedura utvrđivanja opšte podobnosti ali ona ne traje duže od mjesec i po dana. Mi vodimo jedinstveni registar djece koja su podobna za usvojenje i trenutno ih je 240 od kojih za njih 70 u roku od godinu dana nismo mogli da nađemo usvojitelje. Zbog toga apelujem na sve građane koji imaju želju da usvoje dijete, ali ne konkretno dijete, da se jave centrima za socijalni rad, prođu proceduru utvrđivanja opšte podobnosti i uđu u proces za usvojenje".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.