Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica
Foto: MPRR

Vlada izdvojila sredstva za pošumljavanje

Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica

Vlada Crne Gore opredijelila je iz budžetske rezerve 200.000 eura za akciju pošumljavanje na cijeloj teritoriji države. U akciji koja počinje već od sjutra biće posađeno 630.000 sadnica – po jedna sadnica za svakog stanovnika Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju pripreme i praćenja realizacije aktivnosti danas je u Pljevljima održan sastanak proširenog kolegijuma  Uprave za šume, kome su prisustvovali šefovi svih područnih jedinica u Crnoj Gori. Dogovoreno je da se sa aktivnostima na jesenjem pošumljavanju počne organizovano i odmah, na prostoru svih područnih jedinica Uprave za šume.

"Cilj je da se autohtonim sadnim materijalom pošumi oko 630.000 sadnica. Planirano je da se, pored  zaposlenih u Upravi za šume, u aktivnost pošumljavanja uključi što širi sloj društvenih struktura, prije svega učenika i studenata, predstavnika civilnog sektora, lokalnih samouprava i državnih institucija, kao i svih zainteresovanih institucija i pojedinaca. Prioritet u pošumljavanju biće opožarene površine", navodi se iz Ministarstva.

Kolegijumu u Pljevljima je prisustvovao  i državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju dr Milosav Anđelić  koji je ispred resornog Ministarstva svim područnim jedinicama Uprave uručio 17 motornih sadilica koje će u značajnoj mjeri omogućiti efikasniju i kvalitetniju sadnju na terenu. 

Anđelić je prisutne upoznao sa aktivnostima koje se trenutno sprovode u sektoru šumarstva, posebno na planu reorganizacije sistema gazdovanja, kao i o nedavno usvojenoj revidovanoj Strategiji razvoja šuma i šumarstva, gdje je poseban naglasak stavljen na višenamjensko korišćenje šuma.

"U strateškom dokumentu akcentovana je zaštita i uzgoj šuma, kao i izazovi sa kojima se susreće šumarska struka, posebno u kontekstu uticaja klimatskih promjena na ekosistem šuma", saopšteno je.

Državni sekretar je poručio da zaštita i uzgoj šuma u ovom periodu treba da budu prioritetne obaveze, kako bi očuvali šumsko bogatstvo Crne Gore, stvorili uslove za puni razvoj svih funkcija šuma i dalje održivo korišćenje na bazi novog modela gazdovanja na čijem uspostavljanju se intenzivno radi.   

Na sastanku je zaključeno da u narednom periodu treba kandidovati kod međunarodnih institucija pripremljene projekte za  dobijanje značajnijih sredstva za pošumljavanje, kao i za druge investicije u cilju očuvanja životne sredine u okviru šumskih ekosistema.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.