ZIKS postaje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u CG se može uvoziti samo hrana tretirana jonizujućim zračenjem
Sa sjednice Vlade

Odluke sa sjednice Vlade

ZIKS postaje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u CG se može uvoziti samo hrana tretirana jonizujućim zračenjem

Vlada Crne Gore je danas održala 95. sjednicu kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Radi usklađivanja sa izmjenama Krivičnog zakonika, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i otklanjanja određenih nejasnoća uočenih u dosadašnjoj primjeni utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti.

"Predlogom je izvršeno i usaglašavanje sa novim Zakonom o državnoj upravi prema kome Zavod za izvršenje krivičnih sankcija kao samostalni organ uprave postaje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija", saopšteno je sa sjednice Vlade.

Osim toga vlada je usvojila i Informacija o Predlogu memoranduma o razumijevanju uzmeđu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Njemačke nevladine organizacije „Help-Hilfe zur Selbsthilfe“ u NVO „Juventas“ i prihvaćen tekst Memoranduma. 

"U okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“ koji sprovode ove dvije nevladine organizacije odobreno je 83.300 eura za potrebe finansiranja širenja radnih aktivnosti za zatvorenike u okviru zatvorskog sistema, a koje uključuju modernizaciju i nabavku potrebne opreme za otvaranje i rekonstrukciju starih radionica, kao i proširenje proizvodnje u Zavodu", dodaje se u saopštenju.

2018102595sjednicaVladeCrneGore4

U cilju sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane i usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je usvojila Uredbu o tretiranju hrane jonizujućim zračenjem.

"Propisano je da se u Crnu Goru može uvoziti i stavljati na tržište samo hrana tretirana jonizujućim zračenjem koja potiče iz objekata koje je Evropska Komisija uvrstila na listu odobrenih objekata za tretiranje hrane jonizujućim zračenjem", odlučeno je na sjednici Vlade.

Donijeta je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o obrazovanju radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

"U diskusiji je istaknuto da je, imajući u vidu sve zahtjevniju fazu pregovaračkog procesa, kapacitet radne grupe ojačan predstavnikom civilnog sektora i Sudskog savjeta, te da je na zahtjev Vrhovnog suda zamijenjen predstavnik ovog organa", saopšteno je.

Na predlog Saveta za privatizaciju i kapitalne projekte, Vlada je usvojila: Izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup zemljišta vojnoturističkog kompleksa „Mediteran“, Žabljak, s Predlogom odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta vojnoturističkog kompleksa „Mediteran“; Izvještaj o izvršenoj kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija u skladu sa investicionim programom projekta „Portonovi“ – Kumbor, Herceg Novi, za period od 08.02.2013. – 31.12.2016. godine; Informaciju o statusu realizacije investicionog Ugovora za prodaju 74.9497% akcijskog kapitala društva društva „Jadran“ AD Perast sa pripadajućim aneksima; Informaciju o ispunjenosti uslova za vraćanje prve bankarske garancije „Global Ports Holdingu“ i Izvještaj o činjeničnom stanju u vezi sa unaprijed dogovorenim procedurama sprovedenim u vezi sa zahtjevom Države Crne Gore navedenim u Ugovoru o zakupu HTP „Ulcinjska rivijera“ broj 07-381/02 za period od 25. septembra 2017 – 1. juna 2018.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o garanciji između Njemačke razvojne banke (KfW) i Crne Gore – Ministarstva finansija za Ugovor o kreditu između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Njemačke razvojne banke (KfW) za realizaciju projekta “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice” i prihvatila tekst Ugovor o kreditu, kao i tekst Ugovora o garanciji između Njemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Crne Gore.

"Nacrtom Ugovora o kreditu, predviđeno je da se sredstva kredita od 20 miliona eura koriste za ulaganje u energetsku efikasnost objekata i infrastrukture u sistemu prenosa. Izdavanje državne garancije za realizaciju ovog projekta predviđeno je Zakonom o budžetu za 2018. godinu", saopšteno je iz Vlade.

2018102595sjednicaVladeCrneGore3

Vlada je usvojila Informaciju o nedostajućim sredstvima za završetak radova na izgradnji Zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon. 

Kako bi se obezbijedilo optimalno funkcionisanje prelaza i dobile sve upotrebne dozvole, Vlada je ovim povodom zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva - Direkcija za saobraćaj da izvrši plaćanje izvođaču za izvedene radove, iz sredstava Kapitalnog budžeta za 2018. godinu, do visine 150.000 eura.

Vlada se kako je saopšteno, upoznala sa Internom procedurom za sprovođenje doznake stabala, prijema i prodaje drvnih sortimenata iz šuma u državnoj svojini u nacionalnim parkovima – za potrebe stanovništva u ruralnim područjima.

"Kroz ovu proceduru stanovništu u seoskim područjima će se obezbijediti snabdijevanje drvetom za ogrijev po nižim cijenama, a omogućava se i bolja evidencija koja je važna sa aspekta gazdovanja šumama", pojašnjeno je.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o objedinjavanju javnih nabavki robe i usluga.

"Inoviranim odredbama uredba se usklađuje sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti preciznijim definisanjem postupka obezbjeđenja sredstava i plaćanja za sprovođenje objedinjenih javnih nabavki.Propisano je da se sredstava za sprovođenje javnih nabavki u godišnjem zakonu o budžetu planiraju shodno opredijeljenim iznosima za naručioce za čije se potrebe vrše javne nabavke, u okviru sredstava Uprave za imovinu, pri čemu je posebno definisan način plaćanja za realizaciju javnih nabavki koje se finansiraju iz donacija iz fondova Evropske unije i drugih donacija", navodi se iz Vlade.

Usvojena je Informacija o realizaciji Ugovora o koncesiji po kombinovanom DBOT aranžmanu za istraživanje vodotoka Babinopoljska i tehno-ekonomsko korišćenje vodnog energetskog potencijala za proizvodnju električne energije. U tom kontekstu, Vlada je dala saglasnost za prenošenje 10 odsto udjela društva „Normal company“ d.o.o, Podgorica u koncesionom preduzeću „Kronor” d.o.o., Podgorica na društvo „Gama Montenegro“ d o o, Podgorica i prihvatila Ugovor o prenosu udjela.

Vlada je usvojila Izvještaj o postupku davanja koncesije na osnovu energetske dozvole za korišćenje vode sa vodoizvorišta Merića vrelo u cilju izgradnje male hidroelektrane „Miolje polje“ na dijelu vodovoda „Berane“, donijela Odluku o davanju koncesije privrednom društvu „Benegro" d.o.o, Berane i prihvatila tekst Ugovora o koncesiji.

Usvojena je Informacija o određivanju tematskog okvira Godišnjeg projektnog konkursa u 2018. godini, iz Programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija”.

"Cilj konkursa je identifikacija tržišno orijentisanih projekata i proizvoda kojima se promoviše crnogorski kreativni i naučno-istraživački sektor, a svojim kvalitetom obezbjeđuju razvoj kulturne i kreativne industrije u Crnoj Gori."

2018102595sjednicaVladeCrneGore3

Vlada je usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore UNIDROIT Konvenciji o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima.

"UNIDROIT Konvencija se primjenjuje na zahtjeve koji se odnose na međunarodnu restituciju ukradenih kulturnih dobara i povraćaj kulturnih dobara odnesenih sa teritorije države ugovornice protivno njenom zakonodavstvu. Konvencijom se definišu rokovi u kojima je moguće podnijeti zahtjev za restituciju ukradenih kulturnih dobara, pravo naknade za posjednika kulturnog dobra, u slučaju kada nije znao da je ono ukradeno, kao i procedure povraćaja nezakonito iznesenih kulturnih dobara. Pristupanje UNIDROIT Konvenciji značajno je sa aspekta usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske Unije u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Na sjednici je razmotren i Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, koji su Skupštini Crne Gore predložili poslanici Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Željko Aprcović, Nikola Rakočević i Jovanka Laličić. 

"Vlada je Predlog zakona ocijenila prihvatljivim i zaključila da se Skupštini dostavi Mišljenje u tekstu koje je pripremilo Ministarstvo finansija.U raspravi je naglašeno da se predloženim izmjenama i dopunama otklanjaju određeni nedostaci, uočeni u dosadašnjoj primjeni Zakona, koji stvaraju biznis barijere, a odnose se, prevashodno, na neopravdano dugo trajanje postupka eksproprijacije i postupka određivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti", navodi se u saopštenju.

 Konstatovano je da su predloženim zakonskim rješenjem stvorene pretpostavke da utvrđena naknada bude pravična, objektivna i bazirana na tržišnim parametrima.

"Istovremeno, predviđeno je da komisija za njeno određivanje ima pet članova od kojih najmanje tri moraju biti sudski vještaci odgovarajuće struke, što će garantovati potpuno povjerenje stranaka u njen rad", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.