SPP: Crna Gora treba potpuno nove državne simbole
SPP

SPP: Crna Gora treba potpuno nove državne simbole

Stranka pravde i pomirenja smatra da pitanje državnih simbola nije riješeno, čak nije ni u skladu sa Ustavom Crne Gore, niti u formalno pravnom smislu, niti i suštinskom, obzirom na građansku ustavno-pravnu definisanost Crne Gore.

"Prijedlog prepravljanja aktuelnih državnih simbola u smislu apliciranja polumjeseca kao vjerskog simbola muslimana, po našem mišljenju nije adekvatno rješenje. Aktuelna državna zastava i grb nacionalni su simboli crnogorskog naroda, te da li će se mijenjati ili ne, o tome neka Crnogorci vode računa", ističu iz Stranke pravde i pomirenja.

Crna Gora kako kažu iz ove partije, danas predstavlja nešto drugo i bitno drugačije od Crne Gore Petrovića.

"Ovo je nova Crna Gora nastala 2006.godine kada je kao međunarodno priznata država u odnosu na Crnu Goru nakon Berlinskog kongresa, teritorijalno znatno proširena, i u smislu autohtonih naroda koji je danas grade, te zbog toga, njeni simboli moraju odražavati istovremeno njen građanski karakter, kako je i ustavno definisana, ali i strukturu naroda koji je čine", navode iz Stranke pravde i pomirenja.

Iz navedenih razloga mišljenja su da Crna Gora treba potpuno nove državne simbole.

"Prijedlog apliciranja vjerskih simbola muslimana na aktuelne simbole, više pokušava dati akcenat na multireligijski karakter, čime se ide u pravcu zahtjeva crnogorskih nacionalnih elita da se kao Crnogorci priznaju i oni koji se vjerski izjašnjavaju kao muslimani, a pitanje naroda ovakvim prijedlogom ostaje i dalje nedotaknuto. Ovo je put asimilacije Bošnjaka, i njihovo prevođenje u nacionalno biće Crnogoraca muslimana", zaključuje se u saopštenju Stranke pravde i pomirenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.