Foto:Prava CG

Tim Prave CG obišao crkvu

"Da se niko ne usudi da takne svetinju na Rumiji"

Predsjednik Prve Crne Gore Marko Milačić sa saradnicima ispeo se juče na vrh Rumije kako bi, navodi, poslao poruku svima onima koji ovih dana bacaju drvlje i kamenje na crkvu Svete Trojice koja se tamo, na 1595 metara nadmorske visine, nalazi.

"To zapravo govori da je ova Crkva mnogo veća nego što se to golim okom vidi. Od kada su je Turci, u šesnaestom vijeku porušili, decenijama, pa i vjekovima, naši hodočasnici svake godine iznose kamenje, kao i mi danas,  na vrh Rumije, sa samo jednim ciljem: da se jednog dana od njega i ponovo izgradi ova svetinja. To vrijeme je došlo i ova mala limena Crkva se oblaže njime.To je, kako vidimo, izazvalo prijeteće poruke vlasti i danas aktuelnog premijera Duška Markovića, ali i pojedinih predstavnika manjinskih naroda koji su išli toliko daleko da su postavili čak i ultimatume, da će srušiti Crkvu, da će je ukloniti i da ove crkve ovdje više neće biti", naveo je Milačić.

On je sa Rumije poručio pojedinim predstavnicima manjinskih naroda i prije svega vlasti, i svima koji, kako kaže, ovih dana bacaju drvlje i kamenje na tu crkvu, da ne potpiruju vjersku mržnju i da, pored toga što je Crna Gora većinski pravoslavna zemlja, ne urušavaju multi-konfesionalni sklad koji danas postoji u Crnoj Gori.

"Želim da izrazim u svoje ime i u ime Prave Crne Gore osjećanje radosti zbog činjenice da je Crkva na Rumiji, ugrijana kamenom, sija u novom sjaju, ali i da poručim da bi upravo, vodeći se njenim primjerom, trebali da vratimo i porušenu Crkvu, kapelu na Lovćenu, na šta nas je, još za života, obavezao veliki Vladika, Petar Drugi Petrović Njegoš.Ukoliko vlast to ne bude uradila, ukoliko ne želi da se ispuni Njegošev amanet, onda bi to, baš kao i u slučaju ove Crkve na Rumiji, trebao da uradi narod", rekao je Milačić.

On je poručio "da se niko ne usudi da takne ovu svetinju i ovu crkvu na Rumiji. Da poželim i da kažem da je ovdje, u skromno ime i u ime Prave Crne Gore, a sasvim sigurno i u ime većinske Crne Gore, da je ovdje svako dobrodošao, bilo koje vjere ili nacije bio, ali da ne smijemo, kao ozbiljno društvo, da dozvolimo da rušimo svoje svetinje, kao kapelu na Lovćenu i, ne daj Bože, sada ovu crkvicu na Rumiji.Dakle da se niko ne usudi da je takne jer ovo je naša svetinja, a ovo je Crna Gora".

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.