Zahvaljujući viziji Vlade pala stopa nezaposlenosti
Duško Marković

Marković na Premijerskom satu

Zahvaljujući viziji Vlade pala stopa nezaposlenosti

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u Parlamentu da je zahvaljujući viziji i hrabrosti ove Vlade stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori po administrativnoj evidenciji pala sa 21% na 17,2%, a ona po anketnoj formuli sa 17,7 na 14,1% , kao i da je ekonomski rast zemlje među najvećim u Evropi.

„Upravo ta vizija obezbijedila je da već dvije godine imamo ekonomski rast među najvećim u Evropi, da se naplata prihoda ostvaruje u skladu sa planom, da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, da je stopa nezaposlenosti po administrativnoj evidenciji u toku posljednje dvije godine pala sa 21% na 17,2%, a po anketnoj formuli sa 17,7 na 14,1% “- rekao je predsjednik Duško Marković na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića, koje se odnosilo na Zakon o reprogramu, te na primjenu istog, kao i na minimalnu zaradu i opterećenje privrednih subjekata.

Marković je podsjetio da upravo ova Vlada, u vremenu donošenja nepopularnih mjera fiskalne konsolidacije prije nešto više od godinu dana, uprkos preporukama MMF-a nije povećala poreske stope na dohodak fizičkih lica.

 „CIlj nam je bio da obezbijedimo kontinuitet rasta zarada u zemlji, i dalje unapređenje životnog standarda građana. Podaci svjedoče da je sa važećom stopom poreza na dohodak fizičkih lica, povećan prosječan broj zaposlenih u prvih osam mjeseci 2018. godine za preko 4.000, dok je samo u avgustu taj rast iznosio preko 7.000 lica u odnosu na uporedni mjesec prethodne godine", istakao je premijer.

premijerskisat

Osvrnuvši se na činjenicu da državni budžet Crne Gore iz godine u godinu bilježi rast naplate izvornih prihoda, premijer je pojasnio:„Želim da Vam kažem da smo na 18. 10. ove godine naplatili preko 163 miliona više, u odnosu na isti period prošle godine. Tome je značajno doprinio i snažan ekonomski rast po stopi od 4,7% prošle godine i 4,8% u prvoj polovini ove godine prosječno, koji je ključni preduslov daljeg zapošljavanja i rasta zarada. Takođe, doprinijela mu je i borba protiv neformalne ekonomije kroz povećanje broja formalno zaposlenih lica, kao i aktivnosti na daljoj naplati poreskog duga i jačanju fiskalne discipline poreskih obveznika“.

Marković je naglasio i da je od početka primjene Zakona o reprogramu, naplaćeno 38,68 miliona eura, što je iznad projekcija Vlade pravljenih u vrijeme predlaganja ovog zakona.

Poručio je da će ova Vlada i u budućem periodu zajedno sa Parlamentom, socijalnim partnerima i ostalim zainteresovanim društvenim činiocima, težiti pronalaženju optimalnih rješenja za najvažnija razvojna i fiskalna pitanja.

„Vlada mora postupati promišljeno, a ne populistički. I zasigurno se ne pomaže građanima stvaranjem dodatnog pritiska na budžet države. Zbog toga će Vlada i u narednom periodu na transparentan način, u saradnji sa Parlamentom, socijalnim partnerima i ostalim zainteresovanim društvenim činiocima, težiti pronalaženju optimalnih rješenja za najvažnija razvojna i fiskalna pitanja, a vjerujem da i od Vas možemo imati značaju pomoć. Radili ste na evidentiranju poreskog duga i to je težak posao, ali vidite da smo krenuli u njegovu naplatu“- kazao je predsjednik Vlade.

Obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je učinjeno i u slučaju Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a

 Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Janka Vučinića koje se odnosilo na Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, istakao da je već u prvim danima mandata 41. Vlade razgovarao sa predstavnicima penzionera KAP-a, uvjeren da će zajednički postići dogovor u vezi sa sprovođenjem ovog Zakona, pri čemu je u tom trenutku, za tu namjenu u Budžetu bilo opredijeljeno oko 5,5 miliona eura.

„Dakle, bio je opredijeljen novac, a Vlada ne opredjeljuje sredstva za mjere koje nema namjeru i da sprovede. Rekao bih da je time, više nego jasno iskazana naša namjera da stavimo tačku na ovaj višegodišnji problem“ – poručio je premijer Marković.

markovic

Predsjednik Vlade je pojasnio da je, uvidjevši da Zakon koji je 2015. godine donijela ad hoc većina u prethodnom sazivu Skupštine ima određene pravne manjkavosti, i da je kao takav neprincipijelan i nedostatan sa aspekta fiskalne održivosti, na sastanku predložio formiranje Radne grupe koja će sve dileme otkloniti, kako bi Zakon bio primjenjljiv u praksi.

„Odnosno, jezikom razumljivim svakom građaninu – preduzeo sam sve što je neophodno kako bi se stekli uslovi da se novac opredijeljen u Budžetu za bivše radnike KAP-a isplati u najkraćem roku, i u skladu sa zakonima Crne Gore. Nikako drukčije – ni tada, ni danas!“ – istakao je premijer, citirajući i navode iz zvaničnog saopštenja Vlade, objavljenog nakon sastanka.

Radna grupa je formirana tri dana nakon tog sastanka - 29.12.2016., i u njenom radu su učestvovala i dva predstavnika bivših radnika KAP-a, koji nijesu prihvatili da se pristupi predlaganju izmjena i dopuna Zakona, već su napustili Radnu grupu.

„Dakle, jednostrano je prekinuta potreba za daljim dijalogom sa Vladom, zbog čega je ovo pitanje dobilo epilog na Ustavnom sudu, koji je svojom odlukom 27. marta 2018., dakle ove godine, ovaj zakon proglasio neustavnim“ – Marković.

Premijer je istakao da je ustavna obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je u ovom slučaju i učinjeno.

„Pošto po ustaljenoj praksi politizujete sva pitanja a radnike usmjeravate na političke a ne recimo na sindikalne autoritete, a i spočitavate mi da sam pod nečijim uticajem spriječio realizaciju ovog Zakona – moram Vam reći da ste ovog puta u pravu! U konkretnom slučaju i za mene i za Vladu koju predstavljam, a vjerujem i za sve u ovoj zemlji, jedino je obavezujuća odluka Ustavnog sud – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.