Arheolozi u Crnom moru našli najstariji potonuli brod na svijetu (VIDEO)
ilustracija

Brod stare Grčke

Arheolozi u Crnom moru našli najstariji potonuli brod na svijetu (VIDEO)

Tim ronilaca podmorskih arheologa, naučnika i istraživača otkrio je, kako se vjeruje, najstariji netaknut potonuli brod na svijetu trgovački brod stare Grčke čiji je oblik do sada vidjan samo kao ukras na drevnim keramičkim predmetima.

Arheolozi koji istražuju Crno more, saopštli su da su brod našli kod bugarske obale, na dubini od čak 2.000 metara, u uslovima bez kiseonika, zahvaljujući kojima je drveni brod opstao do danas,prenosi Beta.

Analizom radioaktivnog ugljenika u uzorcima uzetim s broda, stručnjaci su utvrdili da je brod stariji od 2.400 godina.

Podmorski arheolozi su tri godine istraživali tu oblast, koristeći tehnologiju koja je prethodno bila dostupna uglavnom naftnim kompanijama.

Grupa je otkrila 60 olupina brodova, medju jedan kozačke flote iz 17. vijeka sa i jedan trgovački brod starog Rima s amforama.

Izložba o tom projektu danas će biti otvorena u Britanskom muzeju u Londonu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.