Erdogan: Kašogi žrtva divljačkog ubistva, nećemo ćutati
Redžep Tajip Erdogan, foto: Tanjug/AP

Ubistvo bilo unaprijed isplanirano

Erdogan: Kašogi žrtva divljačkog ubistva, nećemo ćutati

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je novinar Džamal Kašogi bio žrtva divljačkog ubistva te je poručio da Turska prati taj slučaj kao predstavnik savjesti cijelog čovječanstva.

Turski predsjednik i predsjednik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan obratio se Klubu zastupnika te stranke u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske, prenosi agencija Anadolija.

 Erdogan je govorio o ubistvu novinara Džamala Kašogija i njegovo obraćanje su uživo prenosili brojni svjetski mediji, a govor je prevođen na arapski i engleski jezik.

“Nećemo ćutati na to ubistvo. Čekali smo rezultate istrage da nikoga pogrešno ne sumnjičimo“, kazao je Erdogan i dodao da hitri odlasci nekih službenika konzulata u Saudijsku Arabiju pokazuju da se radilo o pripremanom činu.

“Ubistvo se dogodilo u zgradi konzulata, ali ne zaboravite da je to unutar granica Republike Turske“, kazao je Erdogan i najavio da će taj slučaj najvjerovatnije rezultirati time da se na sto ponovo stavi Bečka konvencija.

Predsjednik Turske je rekao da je tim iz konzulata prije ubistva vršio izviđanja i istraživanja na području Beogradske šume u Istanbulu i na području provincije Jalova.

“Svi prikupljeni dokazi i informacije pokazuju da je Kašogi bio žrtva divljačkog ubistva“, kazao je Erdogan. Ističući da je važno to što su vlasti Saudijske Arabije priznale da se dogodilo ubistvo, Erdogan je kazao da se sada od Saudijske Arabije očekuje da otkrije cijeli lanac odgovornih, da ih procesuira i adekvatno kazni.

Podsjetivši da su saudijske vlasti rekle da je tijelo ubijenog Kašogija predato nekom lokalnom saradniku Erdogan je poručio da se mora otkriti ko je taj saradnik.

“Morate nam reći ko vam je taj saradnik“, rekao je Erdogan. Takođe je kazao kako su određeni krugovi i mediji i slučaj Kašogijevog ubistva zloupotrijebili za pokušaje diskreditacije Turske.

“Znamo mi dobro ko i zašto radi te kampanje. Neće nas taj pokušaj atentata na dignitet Turske pokolebati u našoj potrazi za istinom“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik dalje je kazao da se ni Turska ni međunarodna zajednica neće zadovoljiti time da se ubistvo pripiše nekolicini obavještajaca i pripadnika sigurnosti.

“Ubistvo se dogodilo u Istanbulu i moj zahtjev je da se u Istanbulu i sudi osamnaestorici uhapšenih osumnjičenih“, poručio je Erdogan i kazao da je Kašogi bio saudijski državljanin, ali i svjetski poznati i ugledni novinar te je dodao da to daje dodatnu važnost slučaju.

“Turska će taj slučaj pratiti do kraja u skladu s vlastitim suverenim pravima i u svojstvu predstavnika savjesti čovječanstva“, kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao da je važno da tako važan slučaj ubistva istražuje stručan i nezavisni tim, te je dodao da se moraju otkriti svi detalji i odgovorni.

“Savjest čovječanstva će biti zadovoljna samo ako se procesuiraju svi u lancu odgovornosti, od nalogodavca do izvršilaca“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je parlamentarne zastupnike AK Partije informisao i o prošlosedmičnim aktivnostima njegove kancelarije. Kazao je da su posjete Moldaviji i nekim turskim regionima bile veoma uspješne i korisne.

“S istom ljubavlju se susrećemo gdje god se pojavimo na Balkanu i u Istočnoj Evropi“, zaključio je Erdogan.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Kašogi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj.

Sprovedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Kašogija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopštile da je Kašogii ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Kašogijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.