U nedelju počinje zimsko računanje vremena
ilustracija

Pomjeranje kazaljki za jedan sat unazad

U nedelju počinje zimsko računanje vremena

U nedjelju, 28. oktobra, u 3 sata ujutro završava se ljetno računanje vremena pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad kada počinje zimsko računanje vremena.

 Računanje vremena pomjera se za jedan sat unazad, tako da se 3 sata i 00 minuta računa kao 2 sata i 00 min, odnosno kazaljke se pomjeraju jedan sat unazad.

Zimsko računanje vremena trajaće do 31. marta 2019. godine.

Budući da je Evropska komisija u septembru objavila predlog da se ukine polugodišnje pomjeranje sata 2019. godine, u martu bi to mnoge zemlje u EU mogle učiniti po posljednji put.  

Naime, prema predlogu Evropske komisije, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija, podsjeća hrvatski 24 sata. Posljednje obavezno pomjeranje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. marta 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomjeranje u nedjelju, 27.oktobra 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće. 

- Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomjeranja sata za cijelu Evropsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te podstiče konsultacije na nacionalnom i evropskom nivou kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama. Zakonodavni predlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinisani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Kako bi predlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Evropski parlament i Savjet Evropske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do marta 2019. godine - kazao je u septembru zastupnik Evropskog parlamenta Davor Škrlec, prenosi 24 sata.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.