Ne animirate dijete uz pomoć telefona ,evo zašto

Ne animirate dijete uz pomoć telefona ,evo zašto

Ukoliko pripadate roditeljima druge decenije 20. vijeka, sigurno ste barem jednom pokušali da animirate dijete uz pomoć telefona. Ipak, većini roditelja danas je ovo "kec u rukavu" kada dijete treba da se umiri.

Za to vrijeme, dok je dijete fokusirano na šarene pokretne slike ili na igranje igrica, vi možete svašta da obavite- da sredite kuću, skuvate ručak ili popijete kafu sa prijateljima. Ipak, stručnjaci savjetuju da animirate svoju djecu na drugi način.

Vrlo često postavljamo pitanja kako upotreba mobilnih telefona utiče na psihički, mentalni, fizički, pa i svaki drugi razvoj djece. Magistar psihologije i predsjednik upravnog odbora Udruženja psiholoških savjetnika Srbije Nebojša Jovanović kaže da upotreba telefona najpre rađa zavisnost i da je najveći problem to što roditelji koriste mobilne telefone da umire djecu i da se kod njih na taj način rađa zavisnost. 

"Drugo, ne traži se nikakav napor od njega, ni fizički ni intelektualni, kao što je ranije igra tražila od njega ovladavanje nekim vještinama koje su potrebne u životu. Jer, čemu je služila igra? Dijete se prvo igra nečega što će posle da bude. Igra se kuvanja kafe, kuhinje, ljekara, školice, nečega što bi kroz igru trebalo da ga priprema za život.

Sa druge strane, ovako se pitamo za šta, osim za neki virtuelni život. Jednog dana, kad to dijete tako poraste, utonuće u taj sviet i postaće tinejdžer kojeg ne možeš da odvojiš od kompjutera, koji se ne druži sa drugovima i drugaricama, jer mu je ovo  lakše. Tamo može da uradi sve što mu padne na pamet. Može da bude borac, može da putuje i u svemir, može da radi šta hoće bez ikakvog truda. Ne mora da ide na sport i trenira da bi pobijedio u nekoj igri jer mu je dovoljno da to radi pomoću miša i tastature. Tako da, to jeste neka priprema za otuđenost i lako zadovoljenje potreba. Gdje je lako zadovoljenje potreba, tu nema razvoja. Zato mislim da je uticaj tog pretjeranog davanja telefona djeci katastrofalan. To je ometanje u razvoju“, objasnio je  Jovanović. 

Kada je u pitanju rješenje ovog problema kod djece Jovanović kaže da je glavni lijek ograničavanje. 

"Isto je kao i sa drugim sadržajima. Nećemo mu staviti deset čokolada na sto, pa da on uzme kad on hoće, nego kontrolišemo vrijeme koje je proveo na internetu", zaključio je  Rajović.

Ipak, stvara se utisak da se današnja djeca "rađaju sa tabletima i telefonima u rukama". Dr Ranko Rajović ranije je rekao za B92 da su nove tehnologije korisne, ali da roditelji moraju da znaju da mogu biti štetne ako ih dijete mnogo koristi. 

"Štetnost je u tome što dijete gubi osećaj vremena, pa može da igra i po 20-30 minuta. Ima slučajeva da dijete igra igrice i po dva ili tri sata. Uz gubitak osećaja za vrijeme ii nedostatka dosade, dijete prima stotine impulsa i svaki uspješno urađen zadatak u video-igrici ispunjava ga srećom. Onda nastavlja dalje sa igrom puno uzbuđenja i iščekivanja, pa opet pređe novi nivo i opet je srećno. To prelazi u naviku i niko više ne može da zamojeni video-igricu. Tada roditelji pokušavaju da izvuku dijete iz tog začaranog kruga. Zato je važno da se u startu defnišu granice i da se drži tog dogovora", istakao je on. 

575d491308b842cabea3780eb0765237milankapreviewOrg

Doktor Ranko Rajović rekao je da djecu čak i ne treba uvek animirati. Upravo je, kako kaže on, dosada važan faktor razvoja deteta. 

"Dosada je neprijatno stanje i dete traži da mu roditelji pomognu. Pre 20 i više godina dijete je samo rješavalo problem dosade tako što ide na igralište ili u park, pronalazi vršnjake i igra se. Danas su tu roditelji koji pomažu djetetu da savlada problem dosade tako što ih animiraju, kupuju video-igrice ili igračke koje dijete poželi, ili mu organizuju pet različitih aktivnosti. Tako dijete nema vremena da zaviri u svoj svijet, da istražuje, da rešava problem dosade", objasnio je Dr Rajović. 

Koliko god da ste, na primjer, umorni nakon osmočasovnog radnog vremena, odlaskom u park ili na igralište umjesto davanja telefona djetetu u ruke, učinićete veliku stvar u njegovom razvoju, savetuje Dr Rajović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.