Libija protiv centra za migrante van granica EU
Ilustracija, foto: Tanjug

Ovaj plan sačinili su lideri EU u junu

Libija protiv centra za migrante van granica EU

Libijski ministar spoljnih poslova Mohamed al-Taher Sijala rekao je da se njegova zemlja protivi planu EU da formira centre za prihvatanje migranata van granica EU.

Ovaj plan sačinili su lideri EU u junu nakon što se Italija založila za oštrije kontrole na granicama bloka, prenoci BBC.

Sijala je rekao da se sve sjevernoafričke zemlje protive toj ideji.

On je dodao da, umjesto toga, Libija radi sa svojim južnim susjedima u cilju jačanja zajedničkih granica.

U junu je EU predložila "regionalne platforme iskrcavanja" u sjevernoj Africi gdje UN i druge agencije mogu da provjere sve koji se prijavljuju i imaju osnova za azil u Evropi.

Onima koji ne ispunjavaju zadate kriterijume biće ponuđena pomoć u raseljavanju u njihovoj domovini.

Suština plana bila je da se razbije sistem krijumčarenja migranata obrađivanjem zahtjeva za azil van granica EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.