Dr Ljiljana Krivokapić: U zdravstvu rade čestiti, humani i odgovorni ljudi, kolege neka prijave korumpirane
Dr Krivokapić

Oglasio se Samostalni Sindikat zdravstva

Dr Ljiljana Krivokapić: U zdravstvu rade čestiti, humani i odgovorni ljudi, kolege neka prijave korumpirane

Samostalni Sindikat zdravstva i njegovi članovi nisu bili učesnici ankete "Korupcija u zdravstvu iz ugla ljekara". U istraživanju ima dosta materijala koji bi značajno mogao pomoći svima u zdravstvenom sistemu ali da bi ove podatke mogli da tretiraju kao pouzdane, moraju imati odgovore koje su uputili Ljekarskoj komori, poručila je predsjednica tog Sindikata dr Ljiljana Krivokapić.

Podsjetimo, istraživanje je pokazalo da više od 60 odsto crnogorskih ljekara smatra da je korupcija prisutna u ustanovi u kojoj rade.

Krivokapić podsjeća da u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi oko 2000 kolega koji svakog dana prime i zbrinu nekoliko hiljada građana i rješavaju najzahtjevnije probleme. Na rezultate istraživanja su dužni, ističe, da reaguju u ime kolega koji časno obavljaju svoj posao.

"Jedna od najvećih boljki svakog društva u tranziciji jeste svakako korupcija. Nikada do sada pa ni ovog puta ne želimo da polemišemo sa rezultatima istraživanja niti njegovim naručiocima, ali zbog informisanja javnosti i zaštite časnih kolega, smatramo važnim da Ljekarska komora odgovori na pitanja koja slijede, tim prije što je esnafsko udruženje svih nas i mora da djeluje samostalno i napravi otklon od svih sindikata kojih ima tri u Crnoj Gori  a naš sindikat je uvijek tu da da svoj doprinos u zaštiti struke i vraćanju digniteta iiste", saopštila je Krivokapić upitavši:

U kojem periodu je rađeno istraživanje; Na koji način su izabrani ispitanici; Da li je bilo koja zdravstvena ustanova obaviještena o anketiranju i ciljevima istraživanja i da li su svi zaposleni imali priliku da budu anketirani (tim prije što se ustanova u kojoj sam zaposlena pominje a nismo znali za anketu); Da li je metod bio samopopunjavanje ili su stručno osposobljena lica (anketari) vršili anketiranje -.

Naglašava da u prezentovanom istraživanju ima dosta materijala koji bi značajno mogao pomoći svima u zdravstvenom sistemu ali da bi se ti podaci mogli tretirani kao pouzdani, moraju imati odgovore na prethodno postavljena pitanja.

"U našoj branši rade čestiti, humani i odgovorni ljudi, da li je neko od kolega korumpiran je teško dokazivo jer postoje dvije strane u istom i nije zastupljeno ni više ni manje nego u drugim resorima. Kolege koje su u visokom procentu oko 60% ukazale da ima korumpiranih među nama(to je stvar ličnosti) pozivam da ukažu na njih kako se ne bi svi svrstavali u "isti koš" a da institucije sistema rade svoj posao u otklanjanju istih", poručila je Krivokapić i dodala:

"Ne želim da se kolege u KBC prepoznaju u ogromnom procentu i tužna san kada sami sebe ovako kvalifikujemo a nedavne ankete od strane građana Crne Gore pokazuju da se vraća povjerenje u zdravsteni sistem i ljekare", zaključila je  predsjednica Samostalnog Sindikata zdravstva Dr Ljiljana Krivokapić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.