Vujović: Mijenjati izborni ambijent a ne Ustav
Ivan Vujović

Vujović: Mijenjati izborni ambijent a ne Ustav

Suština rada u okviru privremenog skupštinskog odbora mora da bude pokušaj da se unaprijedi ukupan izborni ambijent kroz reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a ne da se na mala vrata, kroz izmjene Ustava, mijenjaju ključne odrednice građanske Crne Gore, navodi se u saopštenju Ivana Vujovića člana Predsjedništva SDP.

"Mogućnost ustavnih promjena, o kojima ovih dana govore predstavnici DPS i DF-a, nas u SDP upućuje na oprez imajući u vidu da ne bi bio prvi put da se sa nivoa vlasti pokuša ući u trgovinu oko najvišeg pravnog akta, i to u onom njegovom najosjetljivijem segmentu", kaže Vujović.

Prema njegovim riječima DPS je u više navrata od donošenja Ustava razgovarao i pregovarao sa dijelom tadašnje opozicije o njegovim izmjenama, prije svega u dijelu državnih simbola.

"O tome su svjedočili neki tadašnji opozicioni lideri a i javnost je u to vrijeme mogla čuti zalaganja i samog vrha DPS o promjeni himne, čije su 2 strofe neki sa nelagodom slušali, kao i mogućnosti uvodjenja tzv. narodne zastave.

Činjenica je da DPS i DF imaju zajedno mogućnost da dvotrećinskom većinom mijenjaju izborno zakonodavstvo ali je takodje i činjenica da istom tom većinom mogu da mijenjaju i Ustav u njegovom značajnom dijelu. Zato bi po ukupan proces bilo loše ako u njemu ne bi učestvovala cjelokupna opozicija jer bi se time ostavio prostor za mogućnost dogovora na relaciji DPS – DF oko izmjena Ustava, uz alibi da je to jedini put za izmjenu izbornog zakonodavstva koji zahtijeva EU", navodi se u saopštenju.

Vujović smatra da rad privremenog odbora ne smije  da bude opterećen bilo kakvim završenim pitanjima, već reformom zakonodavstva, promjenom veoma lošeg izbornog ambijenta, eliminisanjem zloupotreba iz afere Snimak," i što je za nas posebno važno pronalaženjem efikasnih pravno-političkih garancija za primjenu dogovorenog".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.