Kosovo dobija vojsku, usvojena sva tri zakona
Foto: pixabay.com

Kosovo dobija vojsku, usvojena sva tri zakona

Kosovska skupština danas je brznski, u prvom čitanju, usvojila sva tri vladina prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u Kosovske bezbjednosne snage, odnosno vojsku.

Sjednici na kojoj su zakoni usvojeni predstavnici "Srpske liste" nijesu učestvovali, a obraćanje šefa poslaničkog kluba Igora Simića propraćeno je uvredama i pogrdnim uzvicima albanskih poslanika u parlamentu, prenosi GazetaExpress.

Razulareni albanski predstavnici vikali su "škinje", što je pogrdan naziv kojim Albanci nazivaju Srbe, a koji u prevodu znači svinje.

Naime, Simić je rekao da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske i najavio da će napustiti salu, a to je propraćeno uzvicima većine albanskih poslanika u parlamentu.

1393937369688413932294055017220180kosovovojskaafpf

Bezbjedonosne snage Kosova, foto: Blic

"Škinje, nije vam mjesto ovdje, gubite se" - orilo se u kosovskoj skupštini.

Inače, donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo kosovskog ustava u pokušaju da vojska praktično progura na mala vrata.

Za drugi zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98.

Riječ je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podliježe demokratskoj građanskoj kontroli.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane. 

Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Srpska lista je prije početka sjednice saopštila da se kategorički protivi usvajanju ovih zakona, a nakon toga njeni poslanici su napustili parlament.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.