Da li je za mozak bolje trčanje ili meditacija?
Foto: Profimedia

Istraživači sproveli dva kognitivna testiranja na 101 studentu

Da li je za mozak bolje trčanje ili meditacija?

Kroz brojna istraživanja je dokazano da trčanje pomaže u rješavanju stresa, a sada postoje nova istraživanja koja pokazuju da je trčanje korisnije za vaš mozak nego meditacija.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Acta Psychologica, trčanje samo jedne do dvije milje poboljšava pažnju, koncentraciju i opšte raspoloženje više nego meditacija.

profimedia0216336354i940x530

Foto: Profimedia

Istraživači u Francuskoj sproveli su dva kognitivna testiranja na 101 studentu:

1. VA - test koji procjenjuje nivo percepcione energije

2. TMT - test se sastoji od dva dijela i procjenjuje vještinu obrade.

Nakon toga studenti su podijeljeni u dvije skupine.

Prva skupina je trčala 15 minuta po kampa, a druga je ostala u učionici u učestvovala u 15-minutnoj meditaciji.

Nakon toga, istraživači su sproveli kognitivno testiranje, rezultati su bili jasni: oni studenti koji su trčali u prosjeku su imali više bodova na VA testu i brže su riješili TMT test.

Zašto su 'trkači' imali bolje kognitivne sposobnosti?

Dr. Fabijen Legran, psiholog i glavni autor studije, rekao ja za Runner's World da se "spoznajne promjene uzrokovane vježbanjem mogu objasniti u smislu neidirektnih učinaka - naročito povećanje osjećaja energije."

Dakle, oni koji su trčali vratili su se razbuđeni i puni energije, što je poboljšalo njihovo raspoloženje i pomoglo im da se bolje fokusiraju na testove.

Oni koji su meditirali rekli su da se osjećaju umorno te su zbog toga lošije riješili testove.

Stoga, ako vam je potreban brz način poboljšavanja raspoloženja, bez obzira na doba dana, trčanje će vam to osigurati.

Da sve to nisu samo puste priče potvrdila su i mnoga istraživanja koja pokazuju da trčanje pogoduje zdravlju tijela na brojne načine.

Ojačava hrskavicu

Možda se čini da nema smisla, ali istraživači s Monaš univerziteta u Australiji primijetili su da trčanje može povećati stvaranje hrskavice, što može zaštititi vaše zglobove od artritisa.

Izoštrava sluh

Na Belarmine univerzitetu u Kentakiju dokazano je da žene koje su fizički aktivne imaju 6% veće šanse za bolji sluh od onih koje se ne bave nikakvom fizičkom aktivnošću.

Naime, trčanje poboljšava cirkulaciju u uhu, što stvara više hranjivih supstanci koje pomažu u očuvanju sluha.

Suzbija migrenu

Tromjesečno istraživanje sprovedeno u Švedskoj na Geteburg univerzitetu dokazalo je da su oni koji su u tom razdoblju vježbali tri puta sedmično po 40 minuta imali manje migrena nego inače.

Smanjuje stres  i depresiju

Profesor psihologije sa Univerzitetu u Bostonu, Majkl Oto, napisao je cijelu knjigu o tome koliko vježbanje utiče na naše raspoloženje te je zaključio kako samo 5 minuta vježbanja dnevno može smanjiti stres i depresiju.

Zdrava hrana.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.