Umak od paradajza može napraviti veliku štetu za liniju!
Foto: Profimedia

Samo jedna kašičica sadrži više šećera nego jedan keks ili čokoladica

Umak od paradajza može napraviti veliku štetu za liniju!

Kad je riječ o umaku od paradajza ili drugim začinima, njihova nutritivna vrijednost često se ignoriše, no čak i vrlo male količine umaka od paradajza mogu napraviti velike štete za liniju. Naime, samo jedna kašičica umaka od paradajza sadrži više šećera nego jedan keks ili čokoladica.

"Umak od paradajza sadrži puno šećera i soli i nema gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost", rekla je nutricionista Kristen Bek za news.com.au. 

Prosječna doza umaka od paradajza je oko 15 ml (3 kašičice) i obično odgovara jednoj kašičici šećera (glukoza i fruktoza).

Kako bi dodali slatkoću paradajzu, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji je loš za želudac, a može dovesti do povišenog nivoa insulina i debljanja.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup, koji zovu i samo kukuruzni šećer, aditiv je, osim u umaku od paradajza i konzervisani paradajz, u mnogima gaziranim pićima, a radi se o jeftinijoj alternativi tradicionalnim šećerima koja dodaje blago slatki ukus hrani bez da joj značajno mijenja ukus.

Uprkos tome što sadrže malo kalorija, oko 15 po kašičica, porcija umaka od paradajza obično će imati 160 mg natrijuma od 920 preporučenih.

Bek ističe da kada gledate listu sastojaka umaka od paradajza, već na prvi pogled izgleda jako loše.

"Prvi sastojak je pire od paradajza (oko 75%) koji možda zvuči zdravo, no morate se sjetiti da je sjvež paradajz zapravo 95 % vode. Kad je pripremljen u pireu, prirodni šećer postaje puno koncentriraniji. Iako šećeri koji se dobiju prirodno mogu zvučati zdravije, Svjetska zdravstvena organizacija klasificira šećera iz koncentrata voća i povrća jednako kao sve ostale dodatne šećere", kazala je Bek.

Ona ističe da ima nešto i pozitivno oko umaka od paradajza, a to je da je pire od paradajza bogat izvor antioksidanta likopena, a njegova količina u umaku 10 puta je veća nego kod svježeg paradajza.

Espreso

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.