Pozvali kompanije iz arapskih zemalja da investiraju u CG
Foto:Anadolija

"Bezbjedna, politički stabilna i ekonomski održiva država"

Pozvali kompanije iz arapskih zemalja da investiraju u CG

Potencijal za rast ekonomije u Crnoj Gori imaju sektori turizma, energetike, poljoprivrede i industrije, a Crna Gora je otvorena za investitore iz arapskih zemalja, poručeno je danas na arapskom investicionom forumu, koji se održava u Podgorici.

Privrednici iz Palestine, Jordana, UAE, Saudijske Arabije, Kuvajta i Iraka prisustvuju danas arapskom investicionom forumu, koji u Podgorici organizuju Ambasada Palestine u Crnoj Gori i Privredna komora Crne Gore. 

Da je Crna Gora dobra investiciona destinacija, privrednicima iz arapskih zemalja poručila je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore. 

„Proces pristupanja EU, odličan geografski položaj, konkretna cijena rada, najniža stopa poreza na dobit u regionu, potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini sa EU, CEFTA, EFTA, Turskom, Ukrajinom i Rusijom, samo su neke od komparativnih prednosti Crne Gore kao investicione destinacije“, kazala je Sekulić, javlja agencija Anadolija. 

2018101823293624238214405Web

Ona je istakla da je Crna Gora bezbjedna, politički stabilna i ekonomski održiva država. 

„Model ekonomskog rasta se najvećim dijelom zasniva na stranim direktnim investicijama. Potencijal za rast ekonomije posebno imaju sektori turizma, energetike, poljoprivrede i industrije. Strani investitori koji posluju u Crnoj Gori, znaju da u nama imaju kredibilnog partnera. Strani investitori, sa zdravim porijeklom novca, u našoj zemlji imaju nacionalni tretman, što znači da su tretirani kao domaći. Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati sve više arapskih kompanija koje su prisutne na našem tržištu“, kazala je crnogorska ministarka ekonomije. 

Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, istakla je da je razmljivo da Evropa predstavlja prirodno ekonomsko okruženje Crne Gore, ali da je crnogorska ekonomija otvorena i za biznismene iz arapskih zemalja. 

„Brojni razlozi idu u prilog da kvalitetne ekonomske veze uspostavimo van granica Evrope, posebno sa visokoplatežnim tržištima. Današnja Crna Gora baštini tradicionalno prijateljske odnose sa arapskim zemljama i ima otvoren odnos prema biznismenima koji dolaze iz ovog dijela svijeta, o čemu svjedoče milionske investicije kompanija iz Dubajia, Egipta, Katara, u sektorima turizma i industrije duvana“, kazala je Filipović. 

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli kazao je da je zadovoljan što brojne crnogorske kompanije i predstavnici arapskih kompanija učestvuju na današnjem forumu. 

2018101823293624238214409Web

„Dozvolite mi da iskažem posebno priznanje palestinskim privrednicima i privrednicama. U Palestini je veoma teško samo živjeti, pa zamislite koliko je teško poslovati“, kazao je Alhantouli. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.