Poslednji tekst nestalog novinara: Arapskom svijetu najviše treba sloboda govora
Dzemal Kašogij

Poslednji tekst nestalog novinara: Arapskom svijetu najviše treba sloboda govora

Američki list Vašington post objavio je novu kolumnu nestalog saudijskog novinara Džamala Kašogija u kojoj on upozorava da je vladama na Bliskom istoku "data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu".

List je kolumnu objavio noćas, 16 dana otkako je Kašogi poslednji put viđenn, kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu gdje je došao po dokumenta koja su mu bila potrebna za ženidbu. Turske vlasti tvrde da je Kašogi ubijen u konzulatu, što Rijad negira.

Kolumna je objavljena nekoliko sati pošto je turski list Jeni Safak naveo da su zvaničnici Saudijske Arabije prvo odsjekli prste Kašogiju, a potom mu i odrubili glavu u konzulatu, dok ga je vjerenica čekala ispred, navodi Asošiejted pres.

Urednica rubrike Globalna mišljenja Vašington posta Karen Atija navela je uz kolumnu da je taj tekst dobila od Kašogijevog prevodioca i pomoćnika dan pošto je on nestao.

Kašogi je počeo da piše za rubriku u septembru 2017. godine, a u kolumnama je kritikovao saudijskog princa Mohamada bin Salmana, smjer kojim se kreće Saudijska Arabija i njene konkretne poteze.

U kolumni "Sloboda govora je ono što arapskom svijetu najviše treba", Kašogi je pomenuo hapšenje poznatog pisca koji je govorio protiv saudijskih vlasti i preuzimanje kontrole nad jednim novinama od egipatske vlade.

"Ove akcije više nemaju za posljedicu kritiku od međunarodne zajednice. Umjesto toga, ovi potezi mogu da dovedu do osude posle koje brzo slijedi ćutanje. Kao rezultat, arapskim vladama je data potpuna sloboda da nastave s ućutkivanjem medija u sve većem obimu", napisao je Kašogi.

Predsjednik SAD Donald Tramp koji je prvobitno oštro nastupio prema Saudijcima zbog nestanka novinara, da bi potom ublažio stav, rekao je sinoć da je Vašington zatražio od Turske sve audio i video snimke navodnog ubistva Kašogija, "ako postoje".

Tramp je prethodno nagovijestio da je međunarodna zajednica prerano zaključila da Rijad stoji iza Kašogijevog nestanka.

Kašogi (59) je od prošle godine živio u SAD, gdje se sklonio iz straha da ne bude uhapšen.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.